Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick dildo mot smärtan

/

Den unga kvinnan uppsökte Ludvika Norra vårdcentral för smärtor i ena axeln. Efter några återbesök erbjöd sig läkaren att "hjälpa henne gratis" efter arbetstid i sin bostad. När den intet ont anande patienten kom bjöds hon på fika och fick sedan en rosa dildo i present. Samtalet kom även att handla om bröst och andra kroppsdelar.

Annons

– Jag blev livrädd och fick panik, berättar kvinnan som nu mår mycket dåligt av den bisarra upplevelsen som allvarligt har skadat hennes förtroende för vården.

Det var i november som kvinnan blev läkarens patient. Hennes besök på mottagningen tenderade efter hand att bli allt längre för att även komma att pågå till efter stängningsdags på vårdcentralen.

– Och jag fick olika uppgifter. Under julen uppmanades jag att skicka mejl till honom varje dag om allt möjligt. Sedan, efter julen, ville han att vi skulle träffas efter arbetstid hemma i hans bostad. Jag trodde att han var snäll och ville hjälpa mig, berättar hon lågmält för tidningen.

Besöket i läkarens bostad ägde rum för cirka tre veckor sedan. Det kom att resultera i en skräckfylld upplevelse som hon sent eller aldrig kan glömma.

– Han bjöd på fika och efter en stund kom han fram med en dildo som han sade att han köpt till mig. Han sade att den skulle stärka min självkänsla. Min reaktion blev ett hysteriskt skrattanfall. Då undrade läkaren om det kanske var fel färg på den och frågade om jag hellre ville ha en blå dildo i stället för den rosafärgade.

I det läget förstod den unga Ludvikakvinnan att situationen var mycket allvarlig och var ordentligt uppskrämd.

– Jag ville därifrån men jag insåg att jag måste försöka hålla mig lugn.

När hon gick ut i hallen för att ta på sig sina skor för att kunna fly ska läkaren ha kommit efter bakom henne och sagt att "han aldrig varit med någon prostituerad".

– Han uppmanade mig att stå framför en spegel för att "bli bekväm med mig själv" och sade att jag skulle titta på mitt hår och mina bröst och frågade även vilken bh-storlek jag har. Han gick även in på andra kroppsdelar. Men hela tiden fokuserade jag på att hålla mig lugn och till slut fick jag upp den låsta dörren och sprang därifrån.

– Han ropade att det som hänt skulle vara en hemlighet mellan oss.

Efter händelsen ska läkaren ha fortsatt ta kontakt med kvinnan via telefonsamtal och mejl. Bland annat föreslog han ett nytt "hembesök", då tillsammans med någon tjejkompis.

Samtidigt upplevde kvinnan sådan rädsla att hon isolerade sig i hemmet och vågade inte svara på samtal med dolda nummer då det kunde vara läkaren som ringde.

– Hon sade inget på en hel vecka och ville inte ens prata med mig. Hon vågar fortfarande inte vara ute ensam av rädsla för att råka träffa läkaren ute på stan. När vi i familjen fick reda på vad som hänt tog det hus i helsike, säger mamman som är djupt upprörd och arg över vad hennes dotter har fått utstå.

Förra måndagen tog de kontakt med vårdcentralens ledning som framförde en ursäkt. Då föreslogs att kvinnan skulle "passa på att vara ute på dagtid när läkaren var i tjänst". Det kunde varken mor eller dotter nöja sig med. Ett par dagar senare avskedades läkaren med omedelbar verkan.

Om fler unga kvinnor drabbats av den aktuella läkarens "behandlingsmetoder" är en öppen fråga.

– Kanske finns det andra tjejer som han har gått längre med, slutar den unga kvinnan.

Händelsen är anmäld till landstingets patientnämnd i Falun. Tidningen har sökt ärendets handläggare som dock inte kunde nås på fredagen.

Anette Gerlström, verksamhetschef för vårdcentralerna i Västerbergslagen, uttalar sig inte i enskilda patientärenden men bekräftar att den aktuelle läkaren inte längre jobbar kvar.

– Vi måste tro på patienten. Läkaren har avslutat sitt uppdrag hos oss, är hennes korta kommentar.

Annons
Annons
Annons