Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döda fiskar kan sprida gift från förgiftad sjö

/
  • För två veckor sedan upptäckte Ronja Fändrik Linkilä (till vänster) tillsammans med hennes lärare Kent Leonardsson (till höger) och sin klass att flertalet döda gäddor lämnats kvar på Marnästjärns is. Det är enligt Leonardsson en allvarlig upptäckt eftersom tjärnen är starkt miljöförorenad. Om andra djurarter har fått i sig gifterna handlar det om akut livsfara.
  • Så här såg kadavren ut när de upptäcktes av Kent Leonardsson och hans elever vid Ekologiprogrammet på Högbergsskolan. Bilden är tagen av Ronja Fändrik Linkilä.

De höga halterna av kvicksilver i Marnästjärn riskerar att spridas högre upp i näringskedjan. Det tror Högbergsskolans ekologilärare Kent Leonardsson efter att döda fiskar lämnats kvar på isen.
– Det är oerhört viktigt att folk tänker på att ta reda på fisken eller släppa tillbaka den, säger Leonardsson.

Annons

För två veckor sedan tog Kent Leonardsson med sig sina elever på Högbergsskolans ekologiprogram till Marnästjärn för att ta vattenprover i ämnet miljökunskap. Där möttes sällskapet av en oväntad och oönskad upptäckt.

– Det låg två döda gäddor bredvid varandra och en till längre bort. Då tänkte jag, varför ligger fiskarna där och vem vill fiska i Marnästjärn? Det går ju ändå inte att använda den fisken, säger en av eleverna Ronja Fändrik Linkilä, som passade på att dokumentera fiskarna med sin mobiltelefon.

När tidningens medarbetare anländer till platsen omkring två veckor efter incidenten finns naturligtvis inte kadavren kvar på platsen för upptäckten. Men något som framstod som rester av gäddorna kunde skönjas under snön.

– Det allvarliga i situationen är att Marnästjärn är starkt förorenad av framför allt kvicksilver. Risken finns att någon av regionens örnar hunnit smaka på kadavren. I och med att gäddorna är toppkonsumenter högst upp i näringskedjan så är det höga giftkoncentrationer som örnarna i så fall fått i sig. Det är direkt livshotande. Eftersom örnarnas bestånd sedan tidigare är hotat är det här extra allvarligt, säger Kent Leonardsson.

Leonardsson förstår att det kan finnas varierande medvetenhetsgrad om problematiken hos traktens pimpelfiskare.

– Det finns ingen att klandra för det här. Alla är inte medvetna om riskerna men det är bra att vi kan upplysa om vilka konsekvenser det kan få. Det är oerhört viktigt att folk tänker på att ta reda på fisken eller släppa tillbaka den.

Det finns även en uppenbar risk att andra djur kan få i sig de höga kvicksilverhalterna. Det har förekommit ett fall där en hund i trakten har dött vilket har misstänkts vara relaterat till de kvarlämnade fiskkadavren.

– Kopplingen mellan hundens död och de döda fiskarna är oklar. Men det är klart att det är i allra högsta grad olämpligt för alla arter att få i sig dessa kvicksilverhalter. Inte bara för örnarna, säger Kent Leonardsson.

Annons
Annons
Annons