Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför besöker vi turister Ludvika

/
  • Familjen Vergeer var inte överdrivet imponerade av Gammelgården, men ser verkligen fram emot den resterande delen av resan. Från Vänster, Henk, Jelle och Marian Vergeer.

Dalarna är på stark frammarsch när det kommer till turism. Rekordmånga turismföretag registrerades i länet förra året. Populäraste utflyktsmålen i Ludvika med omnejd är Gammelgården och minorna. Men många kommer även hit för närheten till vattnet och naturen. "Sverige besöker jag flera gånger om året, det är som en broder som jag älskar. Sist jag var i Ludvika, var dock för tjugotvå år sedan, men jag ville verkligen tillbaka. Det säger Fleming Larsen från Danmark, som vi stöter på i hans husbil på kampingen i Räfsnäs.

Annons

Det är lite tunnsått med husvagnar just när vi besöker kampingen vid Räfsnäs vandrarhem. Solen har gått i lä, och vinden tilltar. Annat var det dagen innan då Åkdon och termos, den årliga bilsammankomsten tog plats på ett av fälten. Vi finner ändå Berit och Sören Sjödin från Härnösand, som med vissa svårigheter, försöker att sätta upp en paviljong intill deras husvagn.

– Vi kommer hit varje år, och stannar i regel i två veckor i sträck. Vår son flyttade hit år 1996, så vi passar på att se honom när han har tid. Han jobbar under veckodagarna och vi har båda tagit långsemester eftersom vi har gått i pension. Vi har en liten tradition av att gå på Gammelgårdens och Hammarbackens loppisar. De är helt fantastiska båda två, säger Sören Sjödin.

Fleming Larsen har också tagit sig till Räfsnäs kamping. Han besöker Sverige väldigt ofta, men håller sig oftast till de södra trakterna av landet.

– Jag är egentligen mestadels här för vattnets skull. Jag älskar att fiska och möjligheterna för att göra det är fantastiska här. I tillägg så är människorna här fantastiska, jag känner mig verkligen välkommen i Sverige i allmänhet, och just nu i Ludvika i synnerhet.

Familjen Vergeer, från Rotterdam i Nederländerna, sitter i bilen på parkeringen intill Gammelgården. De har precis besökt det som anses vara Ludvikas största turistattraktion, och försöker med hjälp av en karta över Dalarna, lokalisera nästa utflykt.

Vad tyckte ni om Gammelgården?

– Om jag ska vara helt ärlig, så är Gammelgården fantastiskt trist. Jag trodde att det skulle vara betydligt mer än det är. Det här är vår andra dag i Sverige och vi var i Fredriksberg i går. Där var det fantastiskt vackert däremot och stugan vi bodde i var helt suverän den också, säger modern Marian Vergeer.

Henk Vergeer plockar upp kartan över Dalarna och förklarar att de fick tag i den i Ludvika.

– Vi tänkte att vi skulle kolla lite närmre på vad som finns att göra i de här trakterna. Vi har ändå planerat att vara här i tre dagar. Egentligen har vi dock inga direkta mål. Vi brukar spontant hoppa in i bilen, köra, och se var vi hamnar, förklarar Henk Vergeer, fadern i familjen.

Annons
Annons