Släktforskarnas hus flyttar

Efter 21 år lämnar Släktforskarnas hus Leksand för att drivas vidare i mindre skala på Griggusgården i Stora Skedvi. – Det är bara att acceptera. Det känns faktiskt ganska bra. säger chefen Griggus Per Norberg.

Han berättar att han för tre år sedan fick möjlighet att köpa släktgården i Stora Skedvi. Nu lämnar han Leksand efter 36 år.

– Jag är lika mycket leksing som skevipôjk, säger han med glimten i ögat.

Nådastöten för Släktforskarnas hus i Leksand kom i maj i år då man tappade ett stort jobb åt Genline. Men redan tre år tidigare när Genline blev uppköpt började man ana ugglor i mossen.

Motsvarande fem heltidstjänster försvinner därmed från Leksand. För Norberg blir det att ta nya tag på Griggusgården från och med december.

Själv började Norberg intressera sig för släktforskning i mitten av 1980-talet.

– En spännande värld öppnade sig.

Resten vet vi. Det blev Släktforskanas hus för hela slanten. Släktforsningens värld är föränderlig. Inte minst datorns inträde var revolutionerande.

– Det öppnades en ny värld. Det var bara att hänga med.Det har hänt massor under åren. Inte minst 2006 när digitala kyrkböcker gjorde entré på internet.

– Det blev en stor omställning för huset. Vi blev tvungna att satsa ganska stora pengar för att anpassa verksamheten till nya sättet att forska. Vi var tvungna att inse det. Annars hade det varit kört ganska snabbt.

Utvecklingen talar sitt tydliga språk. 2005 hade Släktforskarnas hus i genomsnitt 22 besökare per dag i "Suckarnas dal" i Moskogen. I dag rör det sig om ett par besökare i veckan.

Griggus Per Norberg inser faktum men medger att det finns idéer för framtiden. Bygdeband åt Sveriges Hembygdsförbund tror han stenhårt på.

– Bygdeband kan bli hur stort som helst.

Epoken Släktforskarnas hus i Leksand är snart över.

– Så blir det efter sju år i egen regi. Från dalen till släktgården i Skedvi. Det blir något nytt. En ny utmaning, avslutar Griggus Per Norberg.

 • Släktforskarnas Hus

  * 1992. Föreningen Släktforskarnas hus bildas med Margareta Hedblom i spetsen. Verksamheten placeras i Sockenstugan vid kyrkvallen.

  * 2000. Släktforskarnas hus flyttar till Moskogen och "Suckarnas dal".

  * 2006. Den ekonomiska garanten Leksands kommun beslutar att kliva åt sidan och därmed stänga Släktforskarnas hus.

  * 2007. Griggus Per Norberg och Stenåke Peterson bildar aktiebolag, AB Släktforskarnas hus.

  * 2009. AB Släktforskarnas hus köper fastigheten vid Moskogen.

  * 2013 (30/11). Verksamheten vid Moskogen flyttar till Griggusgården i Stora Skedvi.

Dela
 • +1 Intressant!