Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunchefen: "LIF borde ha informerat mer"

/

Efter onsdagskvällens Uppdrag granskning: här är kommunchef Göran Wigerts kritik mot Leksands IF.
– Leksands IF gav oss inte den information vi borde ha fått, säger han.

Annons

Leksands kommunchef Göran Wigert håller inte med om den bild av Leksands kommuns affärer med LIF somges i Uppdrag granskning.

– Vi tar till oss, absolut. Vi är offentliga och vi ska granskas. Det är rätt, men vi tycker inte att hela bilden har framkommit och framför allt inte vad gäller de ekonomiska delarna, säger han och fortsätter:

– Jag förstår att man uppfattar det som en del konstiga turer. Det får vi försöka möta upp. Vi ska vara tillgängliga nu och försöka svara på frågor, så öppet vi någonsin kan.

Det finns punkter som Göran Wigert medger inte "känns bra" – och det gäller det föreningsbidrag om en miljon kronor i fem år som klubbades igenom i kommunfullmäktige 2011.

– När vi gav det första bidraget fick vi signaler att det var bra, att allt var löst. Men det känns inte riktigt bra, vill jag säga. För drygt ett år senare kom LIF tillbaka och hade en ekonomisk kris. Det känns ju konstigt.

Göran Wigert tycker inte att kommunen fick den information man borde ha fått.

– Krisen måste ha varit större redan då, när vi gav det första bidraget, säger han och fortsätter:

– Det hade varit bättre med ett paket vid ett tillfälle, i stället för att komma en gång och sedan komma tillbaka ett och ett halvt år senare och begära mer pengar. Det blir en soppa av det. Jag förstår att skattebetalare och kommuninvånare tycker "vad håller ni på med?"

Hur känner du inför det?

– Med respekt för de styrelser som har jobbat med att hålla upp intäktssidan, men man såg ju inte i tid att nu finns inga intäkter längre. Då borde man ha signalerat till oss i tid att vi måste bromsa. Att de har hamnat i den ekonomiska situation de har gjort är på ett sätt oundvikligt. Det är svårt att hålla uppe intäktsnivån och en så pass dyr anläggning i drift med allsvenskt spel, säger Göran Wigert.

Bertil Daniels var ordförande i Leksands IF vid tiden för att föreningsbidraget om en miljon kronor klubbades igenom.

Han håller inte med om att kommunen inte fick all information vid tillfället.

– I vår framställan ville vi omförhandla även vårt hyresavtal, men kommunledningen konstaterade att redan var så bra för deras del att det inte fanns anledning att ändra det.

Hyran förlängdes ju senare samma år?

– Jo, det är riktigt, men på samma nivå som det var tidigare, säger han och fortsätter:

– Jag tror inte att frågan var mogen att ta tag i då, varken från kommunen, banken eller de andra parterna runt om kring. Man var inte beredd att hjälpa oss i det läget. Det var inte nog akut.

Behövde ni mer hjälp än ni bad om i det läget?

– Vi bad om mer hjälp, men vi fick inget gensvar.

– Det var inte heller Göran (Wigert, kommunchef) som vi förhandlade med i första hand.
DT har, utan framgång, sökt Bertil Daniels för en kommentar efter Uppdrag gransknings program.

På klubbens hemsida framkommer följande:

"Från Leksands IF:s håll har vi, efter att ha sett programmet, inget att tillägga till det som kommunen skriver. Däremot konstaterar vi att vi gärna fått komma till tals, i synnerhet kring rekonstruktionen och dess innehåll. Vår medverkan har dock inte blivit tillfrågad av producenterna bakom programmet."

I onsdagskvällens program framgick också att kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C), i strid mot kommunallagen, ensam tagit beslut om att lämna kommunens aktier som säkerhet för ett LIF-lån på tre miljoner kronor, efter att Göran Wigert lämnat klartecken. Wigert säger sig ha fått förfarandet godkänt från en jurist – men juristen hävdar att det inte stämmer.

– Jag tar åt mig det. Jag har ångest för att jag inte gick vidare med den frågan. Men i sak har det inte kostat skattebetalarna i Leksands kommun någonting. Vi har fått tillbaka den säkerheten. Det var ett kortsiktigt säkerhetsåtagande. Själva beslutet i sig var olyckligt, det skulle vi aldrig ha fattat. Men jag tar på mig stor del av ansvaret och jag skulle ha kollat upp det noggrannare, säger han.

Leksands kommun bemöter nu flera av Uppdrag gransknings uppgifter på sin hemsida.

På torsdagen blev det också klart att kommunen väljer att anmäla Uppdrag Granskningtill Granskninsgnämnden för Radio och TV. Kommunen menar att det finns grova felaktigheter i programmet.

Annons
Annons
Annons