Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Himlaspelet i pengakris

/

– Det här kan vara slutet på en era, säger regissör Birgit Carlstén.
Himlaspelet fick inte de 70 000 kronor i kommunalt bidrag de ansökt om hos Leksands kommun. De beviljades endast 20 000 kronor – vilket kan innebära slutet för Himlaspelet.

Annons

Bidraget på 70 000 kronor, som Himlaspelet fått beviljat tidigare år, är enlig Himlaspelets förening en förutsättning för spelets fortlevnad.

Himlaspelet har dragits med ekonomiska problem i flera år, men nu är läget värre än någonsin. I år är tänkt att bli ett "mellanår" där två konserter ska hållas den 4-5 juli, med körer, danser och scener ur spelet.

Att det traditionella spelet inte hålls är anledningen att kommunens minskat sitt bidrag till 20 000 kronor.

– Vi kände att det inte var i paritet med det som har gjorts tidigare. Vi fick inte en ansökan om ett spel, då kanske vi kommit fram till något annat, säger kommunalrådet Ulrika Liljeberg.

Det var en enig kommunstyrelse som fattade beslutet.

– Det måste också finnas ett intresse från aktörerna, ideella, och en publik som är med i finansieringen av det här, säger Ulrika Liljeberg.

Himlaspelets budget för i år ligger på 175 000 kronor. De resterande pengarna ska komma från sponsorer.

För Birgit Carlstén, Himlaspelets regissör sedan 2006, kom beskedet som ett dråpslag.

– Jag är bestört, det är svårt att ta hand om känslorna. Styrelsen känner sig tveksam till en fortsättning och har kallat till extrainsatt möte, berättar hon.

– Himlaspelet är något väldigt viktigt. Hela andan runt det får människor att må bra, säger hon, och tillägger att hon sedan tidigare fått stor respons från både gamla och nya Himlaspelare: ett fyrtiotal personer har lovat att ställa upp ideellt.

År 2014 är det tänkt att Himlaspelet ska komma igen med en fullständig uppsättning. Nu ser framtiden oviss ut.

– Det är hemskt, jag känner sorg och besvikelse. Kistorna är tomma och vi har ingen uppbackning, säger Birgit Carlstén.

Annons
Annons
Annons