Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget har fått ny nämnd för kollektivtrafiken

Annons

Vid årsskiftet tar landstinget över huvudansvaret för kollektivtrafiken från Region Dalarna. Reformen är ett led i länsregionsbildningen - då Landstinget och Region Dalarnas ansvarsområden slås samman till en direktvald organisation med helhetsansvar för utvecklingsfrågorna i länet. En ansökan om att bilda länsregion skickades in till regeringen i september.

För att underlätta övergången har landstinget bildat en ny nämnd - kollektivtrafiknämnden.

– Kollektivtrafiken på väg och järnväg är en viktig förutsättning för att människors vardag ska fungera och den regionala utvecklingen i Dalarna. För kvinnor, pensionäreroch unga är kollektivtrafiken särskilt viktig och den utgör därmed ett viktigt verktyg för att motverka socioekonomiska skillnader. Jag ser fram emot fortsatt utveckling av kollektivtrafiken i Dalarna och det känns bra att vi nu samlar ansvaret på ett bra sätt, säger landstingsråd Gunnar Barke (S) i ett pressuttalande.

Landstingsråd Gunnar Barke (S) ser  den nya nämnden för kollektivtrafiken som avgörande för den regionala utvecklingen.

Inför övertagandet av totalansvaret för kollektivtrafiken i länet behövs omfattande planering och förberedelser för exempelvis personal och annan verksamheter innan den nya länsregionen kan bildas vid årsskiftet 2019 . Därför beslutade landstingsfullmäktige tidigare att kollektivtrafiknämnden skulle bildas redan i oktober i år.

Kollektivtrafiknämnden hade sitt första sammanträde i veckan.

– Det känns bra att vi kommit igång med nämnden. En väl utbyggd kollektivtrafik berikar människors liv och utvecklar regionen genom att möjliggöra pendling till arbete och studier och stimulerar turistnäring, kulturbesök och andra fritidsaktiviteter. I denna strävan är en ökad marknadsandel för kollektivtrafiken och ett ökat kollektivt resande i stort som angelägna mål. Just nu fokuserar vi främst på arbetet med att förbereda inför att landstinget ska bli ny kollektivtrafikmyndighet i länet. Det är positivt att vi kan börja redan nu, säger nämndens ordförande Abbe Ronsten (S) i samma pressmeddelande.

Annons
Annons