Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare: "Det är bedrövligt"

/

– Jag tycker det är bedrövligt, säger Lena Mallon.
– Men i min roll som läkare ingår att svara på frågan om Fariza var transportabel, och det var hon.

Annons

Lena Mallon är överläkare på psykiatrin vid Säters sjukhus och ansvarig för avdelningen där Fariza Halmokoeva var inskriven.

– Hon behandlades för depression och för en uttalad självmordsönskan kopplat till traumatiska minnen och hot om utvisning.

Mallon berättar att behandlingen i princip var avslutad och att hon tagit kontakt med Avesta kommun för att gå igenom vilket stöd och vård hon behövde när hon lämnade sjukhuset.

Men de kom inte långt i sitt samarbete eftersom Fariza hämtades direkt på sjukhuset.

– Polisen frågade mig tidigare om hon var transportabel och på det måste jag svara ja, säger Mallon.

– Men jag förklarade klart och tydligt att risken för självmord ökar markant om utvisningen verkställs.

Hon var själv inte på plats och kan inte bedöma polisens agerande, men säger att det är deras skyldighet att iaktta säkerhetsåtgärder och skydda patienten till fullo.

– Enligt den sköterska och läkare som tjänstgjorde vid tillfället och gjorde en sista bedömning av Fariza, var det hela helt odramatisk.

Lena Mallon berättar att Fariza fick med sig lite läkemedel samt ett intyg där det stod att hon sannolikt är i behov av vård direkt i sitt hemland.

– Alltihop känns helt bedrövligt, men jag förutsätter att utvisningen skett under värdiga former och jag hoppas verkligen hon får den vård hon behöver i sitt hemland.

Enligt advokaten riskerar Fariza livet om hon tvingas återvända till Ingusjien. Att Fariza vill skiljas och dessutom anmält sin man för tortyrliknande behandling, innebär ett starkt dödshot mot henne.

"Det finns själig anledning att anta att sökandena kommer att vara i fara att straffas med döden eller att utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning" skriver hon i ett yrkande om inhibition till Migrationsverket.

Men Migrationsverket är av annan åsikt och beslutade verkställa utvisningen. Detta trots att det låg en överklagan hos Migrationsöverdomstolen.

Är detta verkligen lagligt?

– Jag eftersom det redan finns ett beslut som vunnit laga kraft, svarar kammarrättsråd Rolf Bohlin på Kammarrätten i Stockholm, tillika Migrationsöverdomstolen.

Han förklarar att Fariza och hennes söner redan fått sin begäran om uppehållstillstånd prövad och avslagen.

– I den första processen måste myndigheterna vänta tills ärendet är helt avgjort.

– Men eftersom ny prövning inte beviljats, finns inget hinder att verkställa utvisningen.

Annons
Annons
Annons