Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Värna särskilda boenden"

– Rör inte de särskilda boendena.
Den uppmaningen riktar förre socialnämndsbasen Märta Axelson till kommunens politiker med anledning av en pågående utredning om äldreomsorgens framtida behov och inriktning.
– Vi behöver i första hand ta fram ett demensboende med 45 platser, svarar Aina Gustavsson, sektionschef inom äldreomsorgen.

Annons

Märta Axelson, Björbo, var under ungefär 35 år kommunpolitiskt aktiv och under 20 år var hon ordförande i socialnämnden.

Nu ser hon äldreomsorgen ur brukarsynvinkel och hon är nöjd:

– Jag är glad och lycklig över att jag bor i en kommun med en så väl utbyggd äldreomsorg. Tack vare hemtjänst, trygghetslarm och andra tekniska hjälpmedel kan jag bo kvar hemma

Men en sak bekymrar Märta, som om tre månader fyller 88 år:

– Jag har varit trygg i förvissningen om att den dag mina krafter tryter kan jag få en plats i ett särskilt boende, men nu oroar jag mig för att de särskilda boendena ska göras om till trygghetsboenden, utan personal dygnet runt och med "bara" larm och en värdinna på dagtid.

Förre socialnämndsbasen påminner om att antalet äldre ökar, att deras tillstånd varierar och påpekar att det gör det nödvändigt med mångfald när det gäller omsorgsformer.

– Finns det någon brukare med i den pågående utredningen, kommer de särskilda boendena att läggas ner och när får vi intresserade information om framtidsplanerna, undrar hon.

Aina Gustavsson, som tillsammans med ekonomen Åsa Grahns fått i uppdrag att ta fram ett förslag till ett nytt och samlat demensboende i kommunen, berättar att det inte finns några politiska beslut om strukturförändringar inom äldreomsorgen.

– Jag gör en i det närmaste förutsättningslös utredning av de framtida behoven inom äldreomsorgen. Det jag har att ta hänsyn till är att det finns ett stort behov av att ersätt dagens demensboenden med ett nytt boende, där vi kan samla medicinsk kompetens och erbjuda omsorg av högre kvalitet. Går planerna i lås blir det ett nytt boende med 45 platser, berättar hon.

Sektionschefen och utredaren konstaterar att efterfrågan och kraven på äldreomsorg ständigt förändras och att målsättningen är att brukarna ska känna sig trygga, att boendena ska passa så många som möjligt så bra som möjligt.

Efter sommaren ska hon presentera "ett diskussionsunderlag" för kommunstyrelsen och det ska sedan ut på remiss till partigrupper, pensionärsföreningar, demensföreningen och andra berörda.

– Vi kommer inte att minska det totala antalet boendeplatser och alla kommer att få möjlighet att säga sitt innan det fattas några beslut, lovar hon.

Annons
Annons
Annons