Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik världsbäst på sprittillverkning

/
  • Hanrik Larsson visar upp den belönade bärnstensfärgade absinten Midvinterblot 2012.
  • Göran Bäuerle och Henrik Larsson har gjort sig av med praktiskt taget allt för att finansiera satsningen på ett bränner och absint.
  • En av Sankta Annas och Henrik Larsson belönade absintsorter.
  • En av Sankta Annas och Henrik Larsson belönade absintsorter.

Henrik Larsson svävar som på moln – eller möjligen som på spritångor.
Han och kamraten Göran Bäuerle är nämligen världsmästare i tillverkning av den mytomspunna spritsorten absint.
– Det tog oss två år att passera företag med över 200 års erfarenhet av absinttillverkning, säger Henrik Larsson med ett skratt.

Annons

Han har det i blodet, inte alkohol, utan idérikedomen, entreprenörandan och förmågan att snabbt "sadla om".

Henriks far Kenneth Larsson i Mockfjärd drev ett företag och var, förenklat uttryckt, slipare när han bestämde sig för att satsa på hästar. I dag driver Kenneth det framgångsrika DC Chocolate, som tillverkar choklad- och gélehästar för både en nationell och internationell marknad.

Sonen lackerade dörrar när han beslutade sig för att starta ett bränneri och tillverka absint – eller absinthe, som är dryckens franska och mer eleganta namn.

– Det är aldrig för sent att förverkliga drömmar, fastslår 29-årige Henrik.

Men ingenting är gratis och Henrik och hans kamrat och kompanjon Göran Bäuerle fick sälja i princip allt de ägde och hade för att få loss de pengar de behövde för sin satsning.

– I dag kör jag en 5 000-kronorsbil, berättar 29-åringen och tillägger – lite torrt – att han tidigare hade två porschebilar.

De köpte Sankta Anna kyrka i Stråssa, norr om Lindesberg, startade Sankta Annas bränneri och lanserade – efter en tid – den 68 procent starka Valkyria Absinthe. Sedan dess har de också tagit fram en bärnstensfärgad absint, en 55-procentig apertif- och snapsvariant som lanserades under namnet Midvinterblot 2012.

Nu har Sankta Annas Bränneri AB som enda deltagande sprittillverkare kammat hem två av tre möjliga förstapriser i den internationella tävlingen The Absinthe Masters, London 2013, en tävling arrangerad av den engelska tidningen The Spirits Business.

– Vi fick pris i klassen för grön destillerad absint och i klassen för bärnstensfärgad absint. Resultatet innebär faktiskt att vi, hör och häpna, är bäst i världen på absintframställning. Det är nästan för bra för att vara sant och en fantastisk start på det här året, tycker Henrik och tillägger – med ett brett leende – att det säkert tar betydligt mer än 200 år innan Sankta Annas når upp i sina medtävlares försäljningssiffror.

– Jag och Göran får väl fortsätta att åka runt i våra rejält begagnade bilar, men det är med ett leende vi varje morgon går till jobbet. Arbetsglädjen vi känner är värd varenda uppoffring vi gjort – varenda dag i veckan, fortsätter han.

Göran har inbjudits att hålla föredrag i Stockholms Spritmuseum, nyfikna hör av sig från hela världen, människor vallfärdar till Stråssa för att äta trerätters middagar och smaka absint – och far och son Larsson har redan fått förfrågningar, bland annat från en konfektör i Frankrike, om chokladhästar fyllda med absint.

Annons
Annons
Annons