Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har en tendens att tycka illa om nya saker"

/
  • Den här grafiken publicerade tidningen Sydsvenskan i januari 2008. Den handlar om olika saker som de äldre tyckt varit farligt under 70 år, allt från rockmusik på 50-talet till internet på 00-talet. Och föräldrarna har alltid sagt

På något av sina konton är han 107 år – högsta tillåtna åldern på facebook. Jan Svärdhagen har till och med lagt in en bild från födelseåret 1905. Han tycker om att leka, och gillar ny teknik.
Uppmaningen "gå ut och lek" varit föräldrars replik i 70 år när barnen börjat ägna sig åt något nytt och okänt – det kan handla om allt från rockmusik till Kalle Anka och heta linjen.
– Vi har en tendens att tycka illa om nya saker, debatten blir alltid infekterad. Föräldrar är nästan alltid i otakt med nya generationer, säger Jan Svärdhagen.

Annons

Just nu är det sociala medier och internet som väcker oro bland teknikfientliga vuxna. De hänger inte med i utvecklingen, men uttalar sig ofta tvärsäkert.

– Och visst finns det mycket skit på nätet, samtidigt som det finns så många positiva saker. Till exempel att ungdomar vågar säga saker till varandra som de förr bara sa på dansgolvet med för mycket alkohol i kroppen... Hur mycket uppmärksamhet får det? undrar Jan Svärdhagen.

Tidigare var han lärare i religion och filosofi. Nu arbetar Svärdhagen med skolutvecklingsfrågor, särskilt sådana som har med IT att göra, det handlar bland annat om att undersöka vad som sker när datorer kommer in i skolan.

Men nu ska vi prata om sociala medier i vardagen. Larmrapporterna duggar tätt och debatten är särskilt upprörd när det gäller dataspel.

Jan Svärdhagen påminner om oron för ungdomsböckerna på 1940-talet, de skulle leda till fördumning... för Beatles på 60-talet, många kopplade ihop långhårighet med omoral... och för Heta linjen på 1980-talet där ungdomarna skulle råka illa ut på alla möjliga vis.

– Med internet står vi inför samma skiften som när tv- och radioapparater blev vanliga i våra hem. De medierna är numera kända och ofarliga, medan den snabba teknikutvecklingen gör internet och sociala medier till ett hot, säger Jan Svärdhagen.

Många är upprörda över föräldrar som pratar i mobiltelefon när det går med barnvagnen?

– Det handlar inte om teknik, utan om relationer. Det är viktigt att vara närvarande som förälder, att föra ett samtal. Den digitala världen kanske bara ökar behovet av kommunikation, kanske ska vi gå ut och leka med våra barn, i stället för att bara försöka köra ut dem, säger Jan Svärdhagen.

När han spelar rallyspel med sin son kommer de närmare varandra. När hans spotify på jobbet lägger av så vet han att dottern kommit hem, eftersom de delar ett konto. Men han är skeptisk till föräldrar som kräver total insyn och alla lösenord.

– Vi måste ha respekt för barnens behov av privatliv. Jag ville ju inte ha mamma eller pappa mellan mig och en eventuell flickvän i soffan när jag var ung, och dagboken är min egen, säger han.

Svärdhagen ser inte själva tekniken som någon fara. Rätt hanterad kan den bli en tillgång.

– Idag har barn och ungdomar tillgång till en mycket större värld än vi hade som unga, till informationsflöde och lärprocesser, till wordfeud som lär dem ord och ändelser, till pictionary som gör att de lär sig engelska, och Youtube är inte bara skoj, utan en hel del utbildning också, säger Jan Svärdhagen.

Och folk som ägnar mer tid åt sin telefon än åt middagssällskapet?

– Det är omoget, som när jag var på safari. Vissa var så ivriga att dokumentera i stället för att uppleva, de hann knappt kika på lejonet i verkligheten.

– Jag tror att det kan vara en övergående trend där sociala medier påverkar oss så mycket att vi inte förmår att kunna leva i det fysiska nuet och dess omgivning. Du är där, samtidigt som du inte är där. Eller så deltar du delvis, som ibland när jag bloggar under ett möte.

De finns de som retar sig på småprat och ytlighet på facebook?

– Jo, vi berättar vardagligheter på facebook, men vad är det för fel på det? Och sedan klagar folk på att om det inte vore för facebook så skulle vi inte komma ihåg varandras födelsedagar, men det hade vi inte gjort ändå. Vi gör oss själva bättre på facebook, precis som vi alltid gjort, och vi har alltid haft behov av gensvar – på facebook blir det gilla-knapparna.

– Vi hade samma debatt tidigare om MSN och Lunarstorm. Nu har fokus flyttat till Facebook, och det är inte unga vi talar utan om vuxna, då blir ju allt mycket mer allvarligt.

– Allt blir ju så mycket värre på internet, säger Jan Svärdhagen ironiskt.

Nätmobbning då?

– Mobbning har alltid förekommit bakom plank och i omklädningsrum. Nu blir det synliggjort och dokumenterat på nätet, de vuxna har större möjligheter att få veta och att göra något åt det.

Och krigsspel?

– När dödskjutningar inträffar så skylls de ofta på dataspel, men det är ofta för enkelt, kanske har de mer med liberal vapenlagstiftning att göra, säger Jan Svärdhagen.

Han tror inte att krigsspel gör ungdomar aggressiva, och tar Dreamhack i Jönköping som ett exempel. Där träffas tonåringar från hela Sverige under 4-5 dagar. De kopplar upp sig mot varandra och spelar krigsspel i mörka lokaler, sover knappt och äter dåligt dagar i sträck.

– Det blir aldrig slagsmål där, för de dricker inte alkohol utan bara energidrycker, att spela dataspel är ju en sport som kräver att man är alert, som fotboll, säger Svärdhagen.

Han är skeptisk till en del av de forskningsrapporter och larm som kommer nu, ofta undersökningarna inte vetenskapligt genomförda och att dra slutsatser av amerikansk forskning är svårt. Våra samhällen är så olika.

Svärdhagen vidhåller att människans behov är de samma, även om tekniken är ny. Han refererar en rapport från Örebro landsting som visar att de barn som far illa på nätet är de som skulle göra det ändå, eftersom de har dåligt vuxenstöd.

– Och söker du jobb i databranschen och har varit klanledare i World of warcraft, med ansvar för 200 personer i spelet, då kan det räknas som en merit och ett bevis på goda ledaregenskaper.

Kan sociala medier vara beroendeframkallande?

– Det finns än ingen diagnos i dag som heter internetberoende, ingen klagar på en bokmal, men ny teknik skrämmer. Vi har för övrigt aldrig läst så mycket som i dag, även om vi läser mer fragmentariskt via datorerna.

Fotnot. Jan Svärdhagen föreläser tisdagen den 27 mars på stadsbiblioteket i Falun under Get Online Week 2012. Det är en digital delaktighetskampanj som kommer att pågå över hela Europa. Föreläsningen börjar klockan 18.

Annons
Annons
Annons