Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik situation i Faluns kommunfullmäktige

/
  • Karl-Erik Pettersson (S) är ordförande i Faluns kommunfullmäktige. Ett fullmäktige med fem ledamöter som numera är politiska vildar.

Fem ledamöter av Faluns kommunfullmäktige är numera "politiska vildar".
Torsdagens sammanträde blir därmed historiskt, då något liknande aldrig förekommit i Falupolitiken tidigare.
– Visst är det en speciell situation, säger Karl-Erik Pettersson (S), kommunfullmäktiges ordförande

Annons

Turbulensen inom Falupolitiken har varit stor den senaste tiden.

Flera partiavhopp har gjorts av verkliga politikerveteraner under uppmärksammade former.

Detta har nu lett till att fem av 61 ledamöter av kommunfullmäktige i första hand representerar sig själva och inte det parti de invaldes för vid valet 2010.

Något liknande har aldrig tidigare inträffat i någon av dalakommunernas fullmäktigeförsamlingar.

– Situationen är lite speciell, det måste jag medge. I första hand är det inte heller ett problem för fullmäktige, utan för partierna själva. Men särskilt vilda av sig är inte de här personerna, utan jag väljer att kalla dem för politiskt obundna, säger Karl-Erik Pettersson, som suttit med i Faluns kommunfullmäktige de 25 senaste åren.

Men att "avhoppen" kommer att få någon större påverkan på maktbalansen i kommunfullmäktige, det tror inte Karl-Erik Pettersson:

– Nej, i slutändan röstar de nog utifrån den ställning de haft, om de varit kvar i sitt parti. Konstigt vore annars. Många av "avhopparna" har en lång tid bakom sig i sina partier. Därför är min känsla den att de väljer att följa partilinjen, åtminstone i de stora och viktiga frågorna.

Vad tror du det beror på att så många valt att hoppa av från sina partier?

– Det kan aldrig ha inträffat tidigare att så många gjort det under en och samma mandatperiod. Många känner nog sig lite vilsna som politiker just nu. Ju mer komplicerat samhället blir, ju tuffare blir det att vara beslutsfattare. Det skapar en splittring som tidigare inte fanns, när politiken handlade om välfärdsfrågor, och att endera vara höger eller vänster.

– Nu kommer vissa personer på kant med sina egna partier i frågor som ligger dem varmt om hjärtat. Jag tror vi kommer att få vänja oss mer med att sådana här avhopp sker, inte minst inom de största partierna, säger Karl-Erik Pettersson.

Hur ser du på det kommande fullmäktigesammanträdet?

– Att det ska bli spännande att leda det. Men vi vet inte heller om alla de här ledamöterna kommer. De kan ju ha fått förhinder, och i så fall kallas ersättare in från de partier de tidigare tillhört, säger Karl-Erik Pettersson.

Den stora frågan vid torsdagens fullmäktigesammanträde är förstås upplösandet av skolnämnden och överförandet av nämndens uppgifter till kommunstyrelsen.

Annons
Annons
Annons