Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svärdsjö samlade in över 100 000 till flyktinghjälp

/
  • Svärdsjöloppisen lockade folk både från Falun och från andra kommuner som tillsammans bidrag med över 100 000 kronor under lördagen och söndagen.

Under helgen anordnade några Svärdsjöbor en loppis för att samla in pengar till flyktinghjälp.
– Det har gått väldigt bra och det har varit ett stort engagemang. Vi har inte räknat klart, men har nu passerat 100 000 kronor, säger Stefan Israels, en av initiativtagarna bakom "Bygden bryr sig - Svärdsjö".

Annons

Under helgen arrangerade några barnfamiljer en loppis under namnet "Bygden bryr sig - Svärdsjö" i Svärdsjöskolan till förmån för UNCHR:s flyktinghjälp. När pengarna från loppisen räknades ihop under söndagen hade man samlat in över 100 000 kronor till hjälpande insatser.

– Vi har inte räknat klart alla pengarna än, hittills är vi uppe i 104 000, men det är fortfarande många mynt kvar som vi inte hann räkna i går, säger Stefan Israels.

Trodde ni att ni skulle få ihop så mycket?

– Vi har aldrig pratat om en magisk summa, men får vi i hop 20 000 så får vi vara nöjda tänkte vi. Och det gjorde vi nog redan första timmen, säger han.

Loppisen som tog plats i Svärdsjöskolan under både lördagen och söndagen började starkt. Redan första dagen hade man samlat in över 75 000 kronor.

– Vi har sålt fantastiska mängder. Det är svårt att ta in summan, men det är ett kvitto att det har gått bra. Jag har pratat med flera hundra som vill göra något mer och jag tror att det här har varit ett uppvaknande och har visat på att det är enkelt att engagera sig, säger han.

Under onsdagen och torsdagen åkte initiativtagarna bakom "Bygden bryr sig - Svärdsjö" runt och samlade in saker till loppisen och Stefan Israels berättar att Svärdsjöborna både skänkt många saker att sälja till loppisen, men också att de skänkt mer pengar än vad de handlat för under helgen.

– Många har velat hjälpa till och det var ingen som prutade utan folk handlade kanske för 150 kronor, men lade 500 kronor. Det var även många som inte hittade någonting, men som skänkte pengar ändå, säger han.

Även Svärdsjö IF har tagit initiativet till att skänka sina matchintäkter till hjälpande insatser. De har hittills fått ihop runt 10 000 kronor och kommer fortsätta att skänka intäkterna från matcherna fram till den 21 september. De uppmanar även folk att skänka mer om de vill och alla intäkter som skänks kommer att läggas till den summa som "Bygden bryr sig - Svärdsjö" har samlat ihop.

Bryr sig bygden?

– Bygden bryr sig. Det känns verkligen som att bygden bryr sig, säger Stefan Israels.

Annons
Annons
Annons