Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestationer mot vargen

/
  • Gruppen Wolf Army är också på plats på torget i Falun för att genomföra en motdemonstration.

På lördagseftermiddagen hölls en rovdjursmanifestation med fokus på vargens lavinartade tillökning i länet.

Men – det är inte vargens fel.

– Det är rovdjurspolitikens fel, säger Henry Persson, en av många talare.

Annons

Hundratals människor befann sig på Stora torget i lördags för att närvara vid manifestationen som pågick mellan klockan 14 och 15.
Henry Persson från Dala-Järna, uppvuxen i Idrefjällen nära samerna, var förste talare inför den samlade folkmassan i vårsolen. I sitt tal hänvisade han till en undersökning av Jägareförbundet, som frågat omkring 1 500 personer där 94,2 procent svarade att man inte ville ha varg.
Varför är det så många som inte vill ha varg?
– De som bor i landsbygden ser väl hotet mot sin livshållning. De vet vad de handlar om och det är inga leksaker. I städer finns inte vargen och man behöver inte vara rädd.
Har det blivit värre på senare år?
– Jag säger så här, det här är inte vargens fel. Det vill jag klargöra. Det är rovdjurspolitikens fel. Det fanns ett tak på 210 vargar förr. Men sedan var det någon i EU som öppnade munnen och tyckte att vi inte gjorde rätt och då lade sig vår dåvarande miljöminister sig platt och då försvann taket. Nu finns ingen rovdjurspolitik över huvud taget. Det är nära en katastrof.
Vad är lösningen?
– Vargen ska få leva och vara tillgänglig för folk att se på, vi har ju våra djurparker. Vi kan göra ett stort vilthägn i skogen med 20-30 vargar i. Det räcker. Vargen är inte utrotningshotad, säger Henry Persson.
Åhörarna fick även lyssna till personer som drabbats av vargens framfart i landsbygden. Susanne Tollman från Leksand, en av dem, fick under hösten förra året 17 får rivna till döds.
Nu ska hon bygga ett rovdjursstängsel som är 120 centimeter högt. Men Susanne är tveksam.
– I Slovenien räcker inte den höjden, där har man nu stängsel som mäter 160 centimeter och med vakthundar innanför, säger Susanne Tollman.
Hon har sedan det som hände inte vågat släppa ut fåren och hon funderar nu på hur hon ska göra under våren. Länsstyrelsen ska hjälpa henne med tillfälliga staket tills rovviltsstängslet blir klart, om hon får det beviljat.
– Men Länsstyrelsen har naturligtvis lyckats slarva bort min ansökan.
Hur tycker du att ansvariga ska agera i vargfrågan?
– Det enklaste vore väl att säga att vargen ska bort. Men det kommer aldrig att ske. Myndigheterna som bestämmer ska också se till att det fungerar för oss djurägare, med allt merarbete som blir, säger Susanne Tollman.
På Stora torget fanns även gruppen Wolf Army som ordnade en motdemonstration. De höll sig på ett litet avstånd från manifestationen.
Polisen fanns också där för att bevaka händelsen men behövde aldrig ingripa.

Annons
Annons
Annons