Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrka i Falun tvingas stänga

/

Av arbetsmiljöskäl stängs Stora Kopparbergs kyrka tills vidare.
Något som gör att gudstjänster, dop, vigslar och begravningar måste flyttas till andra kyrkor och församlingshem i Falu pastorat.
– Vi har medarbetare som uttryckligen besväras av luft som kommer från källaren under sakristian, säger Dennis Jansson, Svenska kyrkans förvaltningschef i Falun.

Annons

Det var strax före jul som kyrkans medarbetare började känna av olika problem i sina luftrör och halsar.

Sedan har besvären växt i omfattning, och även kyrkobesökare har klagat på att man haft halsproblem och annat efter vistelsen i kyrkan.

På onsdagen tog kyrkans ledningsgrupp det drastiska beslutet att helt enkelt stänga Stora Kopparbergs kyrka för en obestämd tid framöver.

– Vi var helt eniga i beslutet. Svenska kyrkan har beställt utredning av inomhusmiljön och vi inväntar nu svar på utredningen, för att kunna vidta nödvändiga åtgärder. I nuläget finns det nog ingen som kan säga när kyrkan kan öppnas upp för verksamhet igen, säger Dennis Jansson.

Det betyder också att gudstjänster, dop, vigslar och begravningar kommer att få lov att ske i andra kyrkor och församlingshem i Falu pastorat.

– Många av verksamheterna kommer i första hand att flyttas till Kristine, men allt går inte att flytta dit. Vi håller på att se över olika lösningar, säger Dennis Jansson.

De närmaste veckorna är det fem dop och en begravning som är inplanerade att ske i Stora Kopparbergs kyrka, men som nu måste flyttas till annan plats.

– Kontakter kommer att tas med berörda familjer. Många har naturligtvis valt Stora Kopparbergs kyrka av speciella skäl, men jag tror att alla har förståelse för beslutet vi tagit. Jag tror inte att någon vill ta med sig sitt lilla barn in i en dålig inomhusmiljö, säger Dennis Jonsson.

Luften från den källare som finns under sakristian i kyrkan misstänks just nu vara boven i dramat.

Men ingen vet säkert.

– Troligen är det så, och sedan en tid tillbaka har olika mätinstrument funnits uppsatta i kyrkan. Nu väntar vi på att det anlitade företaget ska återkomma med sina provsvar. Att vi kommer att tvingas till att vidta diverse åtgärder är jag ganska säker på. Hur stora eller små de är, återstår att se. Luften i inomhusmiljön är hur som helst otjänlig och till dess att vi kommit tillrätta med problemen, kommer kyrkan att hållas stängd, slutar Dennis Jansson.

Annons
Annons
Annons