Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurshotad skidbacke pressades av företagare

10-talet borgenärer i Bjursås Ski Center pressade rekonstruktören Pierre Pettersson och ägarna på uppgifter om jätterekonstruktionen av 70,4 -miljoners skuldberget Bjursås Ski Center när borgenärerna möttes i Falu tingsrätt på onsdagen.

Annons

Rekonstruktionen fortsätter nu planenligt fram till 25 april men under tiden fram till dess kan det komma in en begäran om ytterligare tid bedömer man på Falu tingsrätt.

Den stora frågan många av de 140 fordringsägarna ställer sig i dag är hur stort ackord, alltså hur mycket de kommer att tvingas skriva av på sina fordringar. Den frågan har rekonstruktören inget svar på i dag.

Alternativet är konkurs. Rekonstruktören bedömer att i en konkurs så kommer Bjursås största tillgångar, anläggningarna, att betinga ett värde som "väsentligt understiger bokförda värden". Byggnaderna har bokfört värde av 24 miljoner, liftsystemen 29 miljoner och marken ett värde på tio miljoner. Vid en konkurs har de oprioriterade fordringsägarna som har krav på 27,1 miljoner inte en krona att hoppas på är rekonstruktörens bedömning.

Enskilt största borgenärer i Bjursås är SEB med 31,6 miljoner och Almi Företagspartner med 9,8 miljoner, Tillväxtverket 1,0 miljoner och delägaren i Bjursås Ski Center Per Martinsson med 0,9 miljoner som samtliga är prioriterade fordringsägare som tillsammans uppgår till 43,3 miljoner.

De oprioriterade skulderna är på sammanlagt 27,1 miljoner. Därav är leverantörsskulderna till 140-talet borgenärer som uppgår till 13 miljoner och som befaras kommer att öka med ett antal ytterligare företag och öka till mellan 14 och 15 miljoner kronor.

Bland de oprioriterade fordringsägarna finns också till familjen Martinsson närstående bolag som Bjursberget, campingen, M-resort med flera på tillsammans ytterligare 9,1 miljoner och Almi har också en oprioriterad fordran på 3,0 miljoner.

Obeståndet för Bjursås Ski Center beror på att man inte haft kontroll på kostnaderna när de till förra säsongen investerade ien soul park som i stället för budgeterade 1,8 miljoner kostade 4,8 miljoner, restaurangen Bju In som blev tre miljoner dyrare och slutade på 7,4 miljoner samt denna säsongs bygge av den nya fyrstolsliften som skulle ha kostat strax under 20 miljoner och nu är uppe i 30 miljoner och liften är ännu inte driftsklar. Därmed tog pengarna slut och den 25 januari beviljades en rekonstruktion.

Annons
Annons
Annons