Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrensverket överklagar Peabdomen

Konkurrensverket överklagar Förvaltningsrättens dom som innebar att Falu kommun fick sju miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för brott mot lagen om offentlig upphandling.
Man anser att det finns frågor av principiell karaktär och att den utdömda avgiften är för låg.

Annons

Konkurrensverket krävde Falu kommun på tio miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift efter att man förlängt Peabs avtal angående drift och underhåll av gator och vägar i strid med LOU, lagen om offentlig upphandling.

Avtalets värde uppgick till mer än 160 miljoner kronor och Konkurrensverket såg det befogat att utkräva högsta möjliga böter, alltså tio miljoner kronor.

Förvaltningsrätten som avgjorde ärendet ansåg däremot att Falu kommun gjort vad man kunnat för att ställa de felaktigheter som begåtts till rätta, och sänkte avgiften till sju miljoner kronor.

Konkurrensverket vänder sig nu till kammarrätten då man anser att det finns frågor av principiell karaktär i målet och att den utdömda avgiften är för låg.

I ett pressmeddelande skriver man att det är olämpligt om myndigheter ska kunna få rabatt på upphandlingsskadeavgiften genom att skylla lagöverträdelser på enskilda befattningshavare i organisationen. Ansvaret för att lagen om offentlig upphandling följs ligger uteslutande på den upphandlande myndigheten.

Man skriver att det behöver fastställas av kammarrätten att myndigheter med sämre styrning och kontroll inte kan premieras i förhållande till myndigheter som tar det fulla ansvaret för överträdelser av lagen.

Konkurrensverket anser också att det bör prövas i en högre instans om det verkligen ska ses som förmildrande omständigheter att man vidtagit åtgärder för att begränsa skadan först efter att Konkurrensverket inlett sin granskning.

Annons
Annons
Annons