Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kostar att vänta i telefonkö

/
  • Sälen-Martin. Den alpine landslagsmannen Martin Hansson från Sälen här tillsammans med Mats Åkesson som numera arbetar i Trysilfjället.

Annons

Den dag tidningen som tidningen testade att ringa olika myndigheter var väntetiden längst hos försäkringskassan med snittiden sjutton och en halv minut.

Försäkringskassan som under 2008 byggt upp en central telefonkundtjänst för att få en enhetlig hantering av ärenden och för att kunna ge alla som ringer samma bemötande tog kontakt med tidningen.

De meddelar att Försäkringskassan har som mål att bli mycket snabbare än i dag. Deras egna kundmätningar visar att kunderna är missnöjda med väntetiden, men nöjda med den hjälp de får när de väl kommer fram.

Sedan oktober erbjuder försäkringskassan den största kundgruppen återuppringning om kön är tio minuter eller längre.

"Kostar det mig att stå i telefonkö", undrar en läsare i Ludvika.

För sex år sedan började större företag som SJ och SAS samt flera myndigheter, som exempelvis försäkringskassan, låta kunderna betala kundtjänstsamtal via 0771-nummer. Servicen med 020-nummer blev för kostsam.

Ett 0771-nummer kostar lika mycket som ett lokalsamtal, 23 öre per minut.

En myndighet som tidningen inte provade ta kontakt med var Migrationsverket. Men det har Beverley Johansson i Ludvika gjort. Den 9 januari mejlade hon en fråga om handläggningstid för handläggande om medborgarskap till migrationsverket.

21 dagar senare, den 30 januari fick hon svaret att det tar sju månader.

Sture Sjödin i Borlänge är mycket förgrymmad på Telia. Han försökte ringa Telia angående en fakturafråga.

- Jag fick 65-70 minuter i telefonkö. När man jobbar så ringer man ju oftast på lunchen i sådana här ärenden, vem har tid att vänta i en timme då, säger han.

När Sture Sjödin ledsnade på att sitta i telefonkö valde han at gå till en Teliabutik i stället.

- De hänvisade mig till Telias mejlfunktion. När jag gick in på hemsidan meddelade Telia att de prioriterar telefonkunder. Man blir ju uppriktigt sagt förbannad, säger han.

Annons
Annons
Annons