Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelpendlare vill ha rätt till vägen

/
  • Anna-Karin Axellie väljer att cykla för att främja både hälsan och miljön. Men mest för att det är roligt.

Tre gånger i veckan cyklar Vikabon Anna-Karin Axellie till och från jobbet. Sammanlagt blir nästan 14 mil varje vecka.
På grund av vasst grus som ligger längst diket på vägarna tvingas hon åka längre in på bilvägen. Nu har hon tröttnat på bilisternas attityd.
– Jag tycker att de som kör bil ska bli glädjas över att någon tänker på miljön. I stället blir de oftast förbannade när man möts på vägen, säger Anna-Karin.

Annons

Anna-Klara Axellies vita racercykel väger inte mer än sju kilo. Stänkskydd och annat är bortplockat för att den ska bli så lätt som möjligt. Däcken är smala och hårt pumpade. Det är just på grund av däcken som Anna-Karin väljer bort grusvägar. I stället cyklar hon på länsväg 266, som går mellan Falun och Hedemora. Problemet är att det i övergången från vinter till vår ligger mycket grus längst diket. Det gör att Anna-Karin i vissa stycken måste cykla på själva bilvägen vilket har irriterat somliga bilförare.

– Många bilister tutar på oss när vi cyklar, andra kör farligt nära. De tycker att det bara är dem som har rätt till vägen. Jag kan få en adrenalinkick av att cykla längst bilvägen, men jag vet att andra tycker att det är för riskabelt att cykla in till Falun.

– Alla parter borde vara måna om att göra det möjligt för fler att cykla. Jag vill att Falun ska vara en stad som uppmuntrar cyklister och gör det så enkelt som möjligt att cykla långa sträckor. Särskilt om man tänker på miljöaspekten, säger Anna-Klara.

Snart drar cykelsäsongen i gång men än så länge är vädret opålitligt. Enligt Malin Jonsson, fritidspedagog på trafik- och fritidsförvaltningen får cyklisterna ha överseende med att kommunen inte har hunnit få till grovsopningen av alla vägar ännu.

– Mars är en sådan ostabil månad då det kan börja snöa från en dag till en annan, men projekt med att röja cykelvägar är redan i gång i centrala Falun. Vi prioriterar att se till att sträckor där majoriteten av cyklisterna åker är väl rustade. Det är en utmaning i sig att försöka uppmuntra människor till att cykla i stället för att ta bilen när de ska åka några enstaka kilometer. De som inte bor i centrala Falun får tyvärr inte samma uppassning, säger Malin Jonsson.

Annons
Annons
Annons