Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler söker hjälp hos kyrkan

Annons

Som tidningen tidigare har berättat söker ovanligt många ekonomisk hjälp från kyrkans diakoni i år. I Stora Kopparbergs församling var fondpengarna slut redan i början av december.

Även hjälporganisationen Majblomman märker att behovet är stort. Majblomman tar emot ansökningar från föräldrar som behöver köpa saker till sina barn. Det kan vara glasögon, en cykel, sportutrustning, kläder och skor. Eller julklappar.

- De senaste åren har behoven ökat stort. Vid verksamhetsårets slut den sista augusti 1998 så hade vi som exempel sju eller åtta ansökningar. I år hade vi 98 ansökningar. Om man tänker på att det finns minst ett barn i varje familj och att en del har sex barn så blir det väldigt påtagligt, berättar Håkan Kellner från Faluns lokala majblommeförening.

Försäljningen av majblommor har gått bra de senaste åren. Och genom en julgåva från Frimurarorden finns det mer pengar att dela ut i år.

- Men vi kan långt ifrån hjälpa alla som behöver, säger Håkan Kellner.

Att fler hushåll fått sämre ekonomi sedan finanskrisen för två år sedan märker man på kommunens socialtjänst.

- Vi har haft en långsam ökning av antalet utbetalningar av försörjningsstöd sedan krisen slog igenom. Nu ligger det på en konstant hög nivå, säger kommunens biståndschef Mats Björk.

947 hushåll i Falun fick försörjningsstöd i för december.

- Vi har även märkt en ökning av dem som söker och får avslag, men de syns ju inte i statistiken, säger Mats Björk.

Kan ni ge särskilda bidrag för jul?

- Nej, det finns inget generellt påslag för barnfamiljer till jul. Vi utgår från de riktlinjer vi har. Men lever man på försörjningsstöd så finns det inget utrymme att unna sig något extra till jul och därför förstår jag att många söker sig till frivilligorganisationerna.

Annons
Annons
Annons