Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABF firar 100 år

/

Arbetarnas bildningsförbund, ABF, fyller 100 år och i Falun ordnades med lokalt firande.
Tunnbrödsbakning, ansiktsmålning och pyssel var en del av aktiviteterna för dagen, men man skänkte även 10 000 kronor till RIA.

Annons

– ABF ger människor möjlighet att förkovra sig. Oavsett man är intresserad av spanska, datorer eller kalligrafi. Men det är också en mötesplats dit man kan komma för att prata och träffa andra. Det är en plats både för medlemsorganisationer och människor som är intresserade, berättar Stefan Strömberg som är handledare på ABF i Falun.

Han berättar att det som är mest populärt i den öppna verksamheten är cirklar i datahantering. Både nybörjar- och fortsättningskurser har ett stort tryck.

Verksamhetsledare Linda-Marie Anttila säger att man under 2011 hade omkring 4 300 cirkeltimmar, fördelade på 178 studiecirklar.

– Mellan 70 och 80 procent av cirkeltimmarna ligger hos våra medlemsorganisationer. De öppna cirklarna utgör mellan 20 och 30 procent. Antalet har sjunkit de senaste åren men 2011 hämtade vi igen en del.

– Det som varit svårt att få i gång är språk. Vi har erbjudit ganska mycket men förutom någon kurs i spanska och engelska har det inte ruiktigt fungerat.

I lokalerna har man även sedan ett år tillbaka en second hand-butik, kallad Re Do, där man beslutat att skänka allt överskott till ett inhemskt och ett internationellt projekt.

– Vi bestämde tidigt att vi skulle skänka pengar till RIA, men vi har ännu inte hittat något internationellt projekt att skänka pengar till. Vi fortsätter leta, förklarade Stefan Strömberg då han lämnade över en check på 10 000 kronor till Jörgen Lysholm som fanns på plats för att representera stödföreningen.

Annons
Annons
Annons