Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är en alevit?

/
  • Hasan Harmanci har skrivit två böcker om aleviterna men ingen är översatt till svenska.
  • Musiken har för alevtierna alltid haft en stor betydelse. Rozerin Kahraman och Rodja Polat spelade och sjöng under föreläsningen.

Muslimer men ändå inte. Så förklaras aleviternas tro.
I samarbete med ABF informerade under lördagen Alevitisk kulturförening på Erikslundsgymnasiet om alevismen. Religionen som inte erkänner Muhammed som profet.

Annons

Föreningen bildades i Rättvik 2007. Medlemmarna bor i Rättvik, Mora, Borlänge och Falun. Det handlar om människor som av ursprung är araber, turkar eller kurder.

Gemensam nämnare för dem alla är religionen, som är alevism. De är aleviter och i Dalarna ungefär fem hundra till antalet.

- Aleviterna anser inte att Muhammed var en profet, utan sträcker sig till att se på honom som en filosof. Inte heller har de någon gud, i så fall finns han i varje människas hjärta, säger Hasan Harmanci, författare och debattör på besök i Borlänge från Turkiet.

Han har skrivit två böcker om aleviterna och föreläste under julaftons eftermiddag om deras tro, historia och filosofi.

Aleviterna har en sekulariserad inställning till religion. De går inte till några moskéer, vandrar inga pilgrimsfärder och vid religiösa ceremonier skiljs män och kvinnor inte åt. Kvinnans ställning är jämlik mannens.

Tron avviker ytterligare från islam bland annat genom att alevismen inte använder sig av sharialagar.

Rent allmänt har aleviterna en mer vetenskaplig syn på sin tro.

- Det är Bing bang som är skapelsen, människan kom inte från Adam och hans Eva, säger Hasan Harmanci.

Vad är då likheterna med islam?

- Till exempel erkänns Muhammeds kusin Ali som övermänsklig. Likheten är islams inre mening men hos aleviterna existerar inte de yttre kraven, berättar Hasan Harmanci.

Det finns uppskattningar som tyder på att det idag bor 20 miljoner aleviter bara i Turkiet, men enligt Hasan Harmanci rör det sig om endast tolv miljoner.

Alevismen är inte godkänt av Diyanet-Sen, det departement i Turkiet som reglerar landets religiösa liv.

Annons
Annons
Annons