Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fixar du jobb på Ikea

/

Annons

Arbetslösheten bland unga i länet, det vill säga personer mellan 18 och 24 år, var sommaren 2008 den lägsta på 30 år. Nu är siffrorna betydligt dystrare.

- Det som vi varit med om det senaste året har påverkat kraftigt. Borlänge har tagit en ganska stor smäll, i och med att det finns många industrier här, säger Jan Sundqvist, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen.

Under augusti var omkring 10 procent av ungdomarna i Borlänge anmälda som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. 6,5 procent var öppet arbetslösa, medan 3,4 procent var i någon form av arbetsmarknadsprogram.

- Totalt är det 479 personer och det är ett relativt stort antal, men det här är långt ifrån statiskt. Vi har en väldigt stor omsättning i den är gruppen. Fyra av tio hittar ett jobb inom 90 dagar, säger Jan Sundqvist.

De närmsta åren är det stora kullar som slutar gymnasiet och Jan Sundqvist tror inte att ungdomsarbetslösheten kommer minska.

- Den kommer vara hög fortsättningsvis också eftersom det är en tuff marknad för ungdomar att ta sig in på.

Att jobba inom handel är ett vanligt första steg i karriären och Jan Sundqvist tror att Ikeas etablering i Borlänge kommer ha positiv effekt på arbetslösheten, även om det dröjer lite.

- Ikeas satsning kommer inte ha effekt på kort sikt, men det är ett fantastiskt tillfälle för många unga. Framförallt är det bra att man vet att satsningen kommer, då hinner man utbilda sig tills dess, säger han.

Språk och säljteknik är två områden som han menar är extra bra att skaffa sig utbildning inom.

- Om man är ung och inte har något annat, så är mitt råd att ta en påbyggnadsutbildning för den typen av jobb som kommer.

Tidigare har jobb inom handelsområdet främst lockat kvinnor, men det har ändrats under de senaste åren.

- Om man tittar 10 eller 12 år bakåt i tiden kunde man se en ganska stor skillnad mellan vad unga tjejer och killar sökte för jobb. Det som har hänt är att unga killar, istället för att sikta in sin sig på tekniska arbeten, nu har svängt till förmån för handel. Så tjejer och killar är ungefär lika nu.

Men Jan Sundqvist understryker att det är viktigt för hela regionen att det finns en bladning av olika yrken och företag.

- Efter 90-talskrisen vet man att något av det viktigaste är braschbredd, det vill säga hur många olika yrken som finns i en region. Att bara satsa på handel leder inte så långt i längden, man måste få in företag som sysslar med annat för att det ska bli en bra mix, säger Jan Sundqvist.

Annons
Annons
Annons