Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot svensk-turkiskt samarbete

/
  • Josef Erdem är kritisk till det pågående svensk-turkiska samarbetet. Han anser att kurdiskt styrda kommuner i Turkiet inte får delta. Detta tillbakavisas av Sveriges Kommuner och Landsting.

Borlänge har i veckan haft besök av tre turkiska kommuner.
Josef Erdem (S) är kritisk till det pågående samarbetet.
– Inga kurdiskt styrda kommuner får vara med.

Annons

Borlänge kommun har under den gångna veckan haft besök från tre turkiska kommuner. Detta inom ramen för ett projekt som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, driver i samarbete med det turkiska kommunförbundet.

Syftet med det turkiska besöket att se vad Borlänge kan lära och att lära ut inom frågor som berör sociala sektorn. SKL står för alla kostnader, via Sidapengar. Förutom Borlänge deltar ytterligare fem svenska kommuner i projektet.

Josef Erdem (S) är kritisk till projektet och enligt Erdem gagnar samarbetet inte en demokratisk utveckling i Turkliet. Han pekar på att ingen av de 23 deltagande turiska kommunerna har kurdiskt styre, och enligt de han varit i kontakt med i Turkiet har de inte heller fått förfrågan om att medverka.

– Ett kommunförbund ska vara demokratiskt och öppet för alla. Vi kan inte bara flumma om demokrati och mänskliga rättigheter. Jag är besviken på SKL. Att samarbeta med de här kommunerna går emot mina politiska värderingar, man går med på förtryckarnas villkor.

Erden konstaterar att den här frågan var aktuell redan 2007 och han menar att SKL struntat i den kritik som framfördes då. Han säger att det inte handlar om etnicitet, utan om mänskliga rättigheter.

Projektledare Magnus Liljeström, SKL, tillbakavisar kritiken:

– Påståendet att kurdiskt styrda kommuner inte får delta är falskt. Inför urvalet var vi överens med det turkiska kommunförbundet om vilka kriterier som gällde, främst geografisk och politisk pluralism.

Enligt Magnus Liljeström har inbjudan gått ut till en bredare krets av kommuner som motsvarar detta kriterium.

– Men ingen kurdiskt styrd kommun visade intresse, bland annat för att flera av dem redan är involverade i andra projekt som det turkiska kommunförbundet driver.

Annons
Annons
Annons