Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot bristande säkerhet på Domnarvsvallen

/
  • Läktaren pallade inte för trycket - och Hammarby Fotboll tänker gå vidare med det som hände på Domnarvsvallen.

Östra läktaren höll inte för trycket och enligt Hammarby Fotboll kom flera personer till skada.
Klubben ska nu gå vidare med det som hände på Domnarvsvallen.
Även Bajen Fans ordförande Jakob Uddeholt är kritisk:
– Det var en fest under fara.

Annons

Domnarvsvallen var fullsatt i fredags kväll - 6 500 åskådare. Enligt Hammerby Fotboll lät IK Brage och polisen för många komma in på Östra läktaren, och supportrar ramlade genom läktarrader som brast.

Trycket på en trappa blev så stort att man var tvungen att utrymma in mot plan för att ingen skulle bli allvarligt skadad. Hammarby anser att orsaken till problemen är 1 400 supportrar på läktaren som är avsedd för 1 000. Klubben ska nu sammanställa det inträffade och efterlyser dokumentation av skador och annat.

Jakob Uddeholt, ordförande för supportrarna Bajen Fans, menar att det var orimliga förhållanden.

– Dels ur ett säkerhetsperspektiv, dels ur ett serviceperspektiv med för få toaletter och väldigt litet utbud av mat och dryck. Det var fest och mycket var bra. Men det var en fest under fara. Vi fick också olika information från arrangerande klubb och polis om bortasektionens kapacitet, vilket försvårade vårt arbete.

Uddeholt säger att flera skadades lindrigt, framför allt på fötter och ben, då man fallit igenom när bänkrader brustit.

– Bänkarna var dåliga från första början och gav vika. Det är ingen allvarligare skada men det hade kunna bli det. Vi fick vidta åtgärder under matchens gång för att minimera risken. Bland annat släpptes supportrar in på innerplan för att det var så hård belastning på en väldigt liten trappa.

Enligt Jakob Uddeholt är situationen i Borlänge inte ovanlig:

– Det är vanligt att det görs tillfälliga lösningar som inte är så väldigt säkra, och som inte har så mycket service för supportrar. Det är synd, färre kanske väljer att gå på matcher. Man tar lite för givet att Hammarbysupportrarna kommer ändå. Det blir ofta att vi åker på en bortamatch, det är dålig säkerhet och dålig service. hemmaklubben får alla pengar och Hammarby får eventuella böter.

Bengt Ståby, IK Brages säkerhetsansvarige, menar att det inte varit några större problem. Han säger att Östra läktaren är en sittplatsläktare.

– Står man och hoppar på den är det ingenting som håller.

Han vet inte om det var för många personer på läktaren:

– Det kanske var precis i gränslandet. Vi hade plats på sidorna också. Det är svårt att säga.

Han såg inte själv att någon kom till skada, men har hört uppgifterna.

– Står man och hoppar och plankorna går sönder så kan det bli något sår. Då kan man säga att det nästan är självförvållat. Det är mycket folk och det är svårt att hantera när det blir på det här viset, säger Bengt Ståby.

Annons
Annons
Annons