Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikea öppnar i Borlänge

/

Annons

Rykten om Ikeas etablering i Borlänge har surrat i flera år.

Igår blev det för första gången mer än rykten, när företagets flagga hissades på Norra Backa och Ikea Sveriges vd Jeanette Söderberg vid en presskonferens i Stadshuset berättade att ikea köper en tomt i Borlänge.

– Vi har inte bestämt när vi ska bygga. Men det är vår absoluta övertygelse att vi ska göra det, säger Jeanette Söderberg.

I bästa fall kan ett varuhus börja byggas om två år, när Ikea får tillgång till tomten hösten 2011. Byggtiden beräknas till ett år. En invigning lagom till julhandeln 2012 är alltså möjlig. Men i avtalet med kommunen har företaget längre tid på sig än så, för att förverkliga planerna.

– Vi tror på regionen och placeringen av tomten är fantastisk, säger Jeanette Söderberg.

Ikea köper 85 000 kvadratmeter mark på Norra Backa, alldeles i närheten av Kupolen. Köpesumman är drygt 20 miljoner kronor. Varuhuset blir större än det som finns i Valbo, utanför Gävle. Företaget räknar med kunder från hela Dalarna, och att Valbo ska avlastas. Det varuhuset anses vara för litet för de stora kundströmmar som lockas dit.

Läget intill Kupolen och de goda kommunikationerna har också haft betydelse, liksom att Borlänge är en stark handelsstad.

Ikano Retail Centres, som tillhör Ikea-gruppen, köper samtidigt 120 000 kvadratmeter mark i anslutning till Ikeas tomt och runt Biltema för att utveckla en handelsplats med ett flertal olika aktörer inom volymhandel. Här är köpesumman runt 30 miljoner kronor.

– Vår roll är att utveckla handelsplatsen intill Ikea. Vårt ansvar är att hitta lämplig kompletterande handel, säger vd Jan Kristensson, Ikano Retail Centres.

De etableringar som följer här beräknas enligt kommunen ge i storleksordningen 300 jobb inom handeln. Några kontakter med företag har ännu inte tagits i den här delen. Den processen ska dock igång omgående.

Totalt talas det om närmare 600 jobb i Borlänge.

– Det betyder oerhört mycket för arbetsmarknaden och det blir även en lokal högkonjunktur på byggmarknaden under några år, säger kommunalrådet Nils Persson (S).

– Det här är en stor dag för Borlänge. En stor dag för Dalarna.

Annons
Annons
Annons