Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida gör praktik i Nepal

/
  • Frida Benedikt från Borlänge ska bli reseproducent. En del av utbildningen gör hon i Nepal och här syns hon under en vandring. 
  • Frida Benedikt och en av döttrarna i familjen som hon är inneboende hos i Kathmandu.
  • Här deltar Frida i en kajakkurs om säkerhet med Himalayan Adventure Girls.

Frida Benedikt från Borlänge ska bli reseproducent. Just nu gör hon en del av sin utbildning i Nepal.
– Jag har känt mig som en i gänget och familjen från första dagen, säger hon.

Annons

Frida Benedikt från Borlänge studerar just nu till reseproducent i Orsa på Scandinavian College of Travel & Tourism. Det är en tvåårig utbildning som hon avslutar i juni. Men just nu befinner hon sig i Nepal i en del av utbildningen som kallas Lärande i arbete.

– Jag letade efter praktik utomlands och googlade på "tourism+adventure". Då hamnade jag på Far Away Adventures hemsida och deras projekt Himalayan Adventure Girls, berättar Frida via mejl.

Far Away Adventures är ett företag som drivs av en annan dalkulla, Inka Gurung (född Trollsås) från Dala-Floda, och sysslar med vandringar, bergsbestigningar och olika expeditioner.

– Många av dem jag jobbar med här har bland annat bestigit Mount Everest och många fler bergstoppar här i Himalaya, så jag lär mig ett och annat hela tiden, skriver Frida.

– De uppgifter jag får är perfekta eftersom det handlar om reseproducering och produktutveckling som jag studerat i Orsa. Att arbeta med projekt är lite nytt för mig, men det passar utmärkt med det kurser vi haft i skolan som är inriktade mot hållbart resande, fortsätter hon.

Projektet med Himalayan Adventure Girls handlar om att få fler nepalesiska kvinnor att bli guider inom äventyrsgenren, som är den största turistindustri i landet. De lär sig bland annat att guida på vandringar och leda kajakturer, något som var nytt för Frida.

– Jag har aldrig suttit i en kajak förrän nu, även om jag jobbat med forsränning på Dalarnas Äventyrscentrum i Ulfshyttan och också varit med om en av världens värsta forsränningar i Zambezifloden, men det är en helt annan sak att forspaddla i kajak.

Var det som du tänkt dig att komma till Nepal och Asien?

– Jag hade ont om tid att läsa på innan jag åkte, så jag hade inga större förväntningar. Jag har tidigare blivit förvånad för varje land jag besökt hur kuperade de är, men nu - i närheten av toppen av världen (Mount Everest) - sätter jag inga gränser längre, skriver Frida

– Något som chockade mig var att det inte finns någon större koll på sophantering, men detta är som mycket annat under utveckling.

Mötet med nepaleserna blev en positiv upplevelse för Frida.

– Ja, de är omtänksamma och trevliga. Materiellt är det inte perfekt, men det är okej. Människorna tar mer naturligt på livet och det är inte lika stressigt, något som jag uppskattar.

Vad ska du göra efter Nepal?

– Först ska jag åka till Kina och avsluta examensarbetet med klassen. Vi ska guida en 16 dagar lång gruppresa som vi tillsammans producerat och sålt. Efter Kina åker vi till Orsa och avslutar utbildningen.

– Sommaren ska jag sedan ägna åt att ta del av Sveriges fantastiska natur, umgås med familj och vänner, jobba och gå på Peace & Love. Sedan, en solig dag, ska jag lägga mig på tomten hos mamma och pappa och komma på vad jag vill göra med min framtid och mina nya erfarenheter, skriver Frida Benedikt, blivande reseproducent.

 

Annons
Annons
Annons