Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängeföretag leder 3D-utvecklingen

/
  • En glasskiva och ett par glasögon. Den kombinationen har gjort Borlängeföretaget LC-Tec Display till en viktig aktör inom området för 3D-film.
  • Jesper Osterman visar upp vad som krävs för att använda sig av LC-Tecs 3D-teknik. Polarisationsmodulatorn, t v, tillverkas av Borlängeföretaget och har nu en världsmarknad framför sig.

3D är det senaste skriket inom filmvärlden och en viktig del av de tekniska landvinningarna inom området görs vid Borlängeföretaget LC-Tec Display. Deras polarisationsmodulator har såväl förbättrat som förenklat 3D-tittandet och har nu en världsmarknad framför sig.
– Vi är oerhört stolta över vår produkt och jag måste säga att framtiden ser mycket ljus ut för vår del, menar Jesper Osterman, teknisk chef vid LC-Tec.

Annons

LC-Tec är ett bolag sprunget ur dalaentreprenören Åke Hörnells unika svetsglas som extremt snabbt kan växla mellan ljus och mörker. Under de senaste åren har man vid företagets anläggning vid Romme industriområde finslipat tekniken ytterligare och därigenom skapat nya applikationsmöjligheter.

En sådan applikation är en s k polarisationsmodulator som nu används för att förbättra upplevelsen vid visning av 3D-filmer. Modulatorn, som är patentskyddad, blev färdig i mars i år och redan nu saluförs den över stora delar av världen, inte minst då till den viktiga amerikanska biografmarknaden. Man har även försäljning stora delar av Asien, bl a Indien och Kina, samt Europa.

– Det handlar om en mycket expansiv marknad och utvecklingen är enbart positiv. Vårt system bygger på redan befintlig standard men erbjuder betydligt bättre prestanda. Vi är en klar utmanare till de företag som i dag är världsledande inom 3D-området. Idag är vi verksamma på biografmarknaden, men i framtiden ser vi även andra projektortillämpningar, t ex sportbarer och hemmaprojektorer, säger Jesper Osterman.

I dagsläget arbetar tolv personer vid LC-Tec i Borlänge och några planer på att flytta tillverkningen av polarisationsmodulatorerna från Borlänge har man inte.

– Det finns ingen anledning. Det är först när volymerna börjar bli riktigt stora och priserna börjar pressas som det kan bli aktuellt. Men vi ser också ett mycket stort värde i att har tillverkningen på hemmaplan. Det ger helt enkelt en bättre kvalitet och livslängd vilket är viktiga försäljningsargument för oss. Tillverkning på hemmaplan ger dessutom enklare möjlighet till kontinuerlig förbättring av våra produkter.

Något exakt försäljningsmål har man dock inte satt upp.

– Inte än i alla fall, men faktum är att det i dag pågår en enorm digitalisering av film- och biovärlden och därmed är det guldläge att ta lite marknadsandelar. Faktum är att marknaden, inte minst då den viktiga asiatiska där vi siktar på att bli en av de ledande aktörerna, nära nog skriker efter den här produkten så visst ser framtiden ljus ut, konstaterar Jesper Osterman.

Annons
Annons
Annons