Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge centrum kan bli Gamla stan

/

Vänsterpartiet ger sig in i debatten om centrums framtid.
Leif Lindström (V) menar att flera förslag partiet tidigare lanserat är minst lika aktuella i dag.
– Centrum bör byta namn till Gamla stan.

Annons

Vänsterpartiet har genom åren lagt flera förslag i centrumfrågan. Förslag som Leif Lindström menar är minst lika aktuella i dag, som då de lades.

Partiet har bland annat föreslagit att plattformen vid resecentrum vänds så att den hamnar närmare centrum, att en skridskobana görs i ordning på Sveatorget och att centrum ska byter namn till Gamla stan.

När förslagen behandlades fick partiet inget större gehör för idéerna.

– Jag vidhåller att namnbytet är en bra idé. Att kalla centrum för centrum är snart löjeväckande. Centrum har, om man menar i traditionell mening, handlat om närheten till kommers. Det har flyttat till Kupolen, Norra Backa och i viss mån Södra Backa, säger Leif Lindström.

Han medger att det inte finns så särskilt gamla fastigheter i Borlänge.

– Men det handlar inte om att vi ska jämföra oss med Gamla stan i Stockholm. Ett namnbyte skulle kunna få Borlängeborna att tänka annorlunda om vad som ska finnas i en gammal stadskärna som till stora delar övergivits. Det kan vara nischade butiker, kultur och strövområden. Man måste mentalt lämna tanken på att centrum ska bli vad det en gång var.

Lindström frågar sig även hur smart det var att öppna Stationsgatan, och om stenläggningen på Sveatorget hjälpt upp centrum.

– Det har begåtts rätt så grova felgrepp i någon sorts iver att rädda centrum. Man ska inte ha bråttom, utan noga analysera vad som ska göras. Man är så desperat för att rädda centrum att man gör fel saker och dyra saker. Jag tror att man ska vara lite finurlig den här gången.

I kommunens budget finns pengar för insatser på Sveatorget, och Lindström menar att en liten skridskobana kan bli en träffpunkt. När det gäller ambitionerna att bättre knyta ihop centrum med Norra Backa/Kupolen är han tveksam.

– Centrum måste få chansen att utvecklas utifrån centrums förutsättningar. Om man är kund och åker till Kupolen eller Ikea och handlar, då kan jag inte känna lusten att efter avslutad handel bege mig till Borlänge centrum. Då ska det vara något speciellt, det ska finnas en anledning.

– De som åker till Valbo och handlar sätter sig inte i en bil och åker in till Gävle för att se hur det ser ut på Drottninggatan. Centrum måste hitta en egen nisch. Då kan vändningen av plattformen och namnbytet, skridskobanan och lite annat vara det som får centrum att sticka ut lite.

Annons
Annons
Annons