Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönerum ska bidra till ökad mångfald

/
  • Bönerum på jobbet? Kommunen ska ha en öppen attityd, säger Ronny Beyer (s), som vill öka den etniska mångfalden.  Foto: Casper Hedberg / SCANPIX

Annons

Personalutskottet har ställt sig bakom riktlinjer för det övergripande arbetet för integration och etnisk mångfald. Riktlinjerna är en del av det personalpolitiska programmet och ska antas i kommunfullmäktige.

Bland annat ska kommunen som arbetsgivare ska till att arbetsförhållanden passar alla anställda oavsett etnisk tillhörighet. Anpassning av arbetsförhållanden kan innebära aktiva åtgärder inom exempelvis semester, annan ledighet, pauser, klädsel och mat på arbetet.

Ett exempel är bönerum:

- Man ska kunna be. Det ska finnas utrymme och rum för det. Ett fredat ställe, säger Ronny Beyer (s), personalutskottets ordförande.

Han känner inte till att kommunen har det på några arbetsplatser idag.

- Inte vad jag vet. men det är fullt rimligt. Jag ser inga hinder. Man ska ha en öppen attityd.

Ronny Beyer konstaterar att det bland annat finns inom tunnelbanan i Stockholm. Vidare sägs i riktlinjerna att kommunen och de kommunala bolagen aktivt ska arbeta för att andelen anställda med utländsk bakgrund ökar, och att fler chefer med utländsk bakgrund anställs.

Det fastslås också att samtliga platsannonser ska innehålla följande text:

"Borlänge kommun värdesätter de kvaliteter som en etnisk och kulturell mångfald tillför arbetsplatsen. Vi ser gärna därför sökande som kan bidra till detta".

I riktlinjerna sägs också, att om det finns sökande med utomnordisk bakgrund som har lämplig kompetens, så ska dessa alltid kallas till intervju.

- Det är en aktiv åtgärd. Så att man inte blir bortsållad, säger Ronny Beyer.

Annons
Annons
Annons