Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende rasar mot nedsågade björkar

/
  • Här stod nyss en rad björkar.

På tisdagen sågades ett tiotal björkar som hör till bostadsrättsföreningen Hagahus ner.
– Medlemmarna har inte fått veta någonting. Det är förfärligt att all grönska försvinner, säger en av de boende.

Annons

Det är vid bostadsrättsföreningen Hagahus på Engelbrektsgatan bakom Tempo som de cirka 50 år gamla björkarna tagits ner. Några boende som bott i området länge är kritiska till hur ärendet hanterats.

– Plötsligt satt det bara en lapp på dörren att de skulle tas ner, men det är ingen som har fått veta varför eller säga vad vi tycker, säger en av dem.

Några av de 156 medlemmarna anser att frågan borde ha tagits upp i ett möte där de boende fått säga sitt.

– Jag kunde ha förstått beslutet om vi hade haft en omröstning, men vi har blivit helt överkörda. Nu kommer grönskan att försvinna och det blir mer avgaser, värme och buller, säger en medlem.

– Det är inget fel på de där träden, utan en ren skandal att de sågas ner. Hade vi fått veta det här tidigare hade det blivit ett ärende för Mark- och miljödomstolen.

Håkan Helander, som är ordförande i bostadsrättsföreningen, säger att trädfällning inte är något som hela föreningen måste besluta om.

– Nej, det är ingen stämmofråga, det är en styrelsefråga, säger han.

Vad tycker medlemmarna då?

– Det är många som har bilar där som har klagat på träden, att det ramlar ner kvistar på bilarna och det är ett helsike att få ren lacken från saven.

Är det därför ni tar ner dem?

– Ja, men också för att löven sätter igen stuprören och det kostar massor att göra rent varje år. Dessutom är de farliga som gamla björkar är.

Vem säger att de är farliga?

– Vi i styrelsen har tittat på dem och sett att de är farliga. Det kommer in vatten och de ruttnar inifrån. Vi har också fått tillåtelse av länsstyrelsen och kommunen att ta ner dem.

Vad händer med grönytan sedan?

– Vi ska plantera nya, andra träd och göra om rabatterna, säger Håkan Helander.

Annons
Annons
Annons