Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

7000 sprang Blodomloppet

/
  • Johan Pärjons från Gagnef hade inte en tränat en enda gång innan loppet.– Jag vart som en jägare under loppet när man sicksackade fram mellan löpare. När jag kom i mål vart jag darrig och fick en liten spykänsla, säger han.
  • Snacka om rekord! 7000 löpare deltog i årets upplaga av Blodomloppet - 2000 mer än förra året.
  • Börje Holst, 45, sprang milen på 35:13. Bara tretton sekunder från hans ungdomsrekord.– Då får man tänka att den här banan är 100 meter längre också, säger han och ler.
  • Johan Lantz med nummer 650 och Jimmie Jonsson med nummer 555 tog täten redan i starten och höll nästan hela vägen. Johan Lantz slutade som tvåa och Jimmie som trea på herrarnas 10 km:s lopp och fick se sig slagna av ettan Erik Peterson som inte syns på bilden.
  • Att tävla i lag är populärt på Blodomloppet. Här syns Kristin Abrahamsson, Emma Johansson (som kom trea i 5 km Dam), Anna Elgesjö, Marcus Löfving och Robert Ohlzén som tävlade för SSAB Extern Logistik, dela på en picknick efter tävlingen.
  • Saga Peters Wengrud och hennes mamma Anci Wengrud sprang fem kilometersloppet tillsammans.

Det var en faslig trängsel innan startskottet ekade över idrottsområdet vid Maserhallen i Borlänge på måndagen.
Aldrig tidigare har så många sprungit motionstävlingen Blodomloppet.
– Vi är helt tagna på sängen. Vi kanske måste flytta tävlingen till nästa år, säger tävlingsledaren Eva-Lotta Lögren.

Annons

Över 7000 människor deltog i 2012 års upplaga av Blodomloppet. Den årligt återkommande motionstävlingen har utvecklats till en renodlad folkfest för löpintresserat dalfolk sedan den startade 2006. Tävlingen har ökat med över 2000 deltagare på bara ett år.

– Förra året satte vi upp en treårsplan för att nå 7000 personer men det nådde vi på bara ett år. Vi har inte ens genomfört alla marknadsföringsinsatser som föreslogs. Det verkar ha spridits via ryktesvägen, säger Eva-Lotta Löfgren.

Börje Holst, 45, var en av de första som kom i mål. Han sprang milen på 35 minuter och 13 sekunder.

– När jag var 25 år så sprang jag milen på 35 men då var jag ett år yngre. Jag är ganska imponerad över att jag lyckades hålla tempot med de yngre förmågorna, säger han.

Blodomloppet samarrangeras av Stora Tuna OK, Kvarnsveden GoIF Friidrott och Blodcentralerna i Dalarna. Ett stort fokus för tävlingen är att uppmärksamma och rekrytera nya blodgivare.

Som tur var lämnade ingen blod under kvällen. Ingen blev skadad eller kollapsade trots trängseln. Sjukvårdstältet rapporterade bara vård av några enstaka skavsår.

Blodomloppet är också en tävling som sträcker sig över generationsgränserna. Det var inte ovanligt att se hela familjer springa tillsammans.

Det finns två banor att springa – tio eller fem kilometer.

Saga Peters Wengrud, 9 år, sprang fem kilometer för första gången i sitt liv tillsammans med sin mamma Anci Wengrud.

– Det var lite tungt i mitten men det gick bra. Jag brukar springa tre gånger varje vecka.

Vem vann, du eller din Mamma?

– Jag låg före henne nästan hela tiden och jag kom i mål först.

– Vi har sprungit hela familjen. Lillasyster springer med pappan. Det är så trevligt när man träffas hela familjen och göra något sånt här tillsammans, säger mamma Anci.

Frågan är nu hur arrangemanget kommer att utvecklas i framtiden. Blodomloppet har drabbats av en kraftig växtvärk.

– Det här är en diskussion vi kommer ta. Vi måste fråga oss om vi ska sätta ett tak eller om vi vill fortsätta att växla. Vi har diskuterat att flytta upp själva området till det stora sportcentret. Då får vi en mycket större arena i fall det skulle kommer mer deltagare nästa år, säger Eva-Lotta Löfgren, tävlingsledare.

Annons
Annons
Annons