Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 miljoner i underskott - toppchef petas

/
  • Christina Wessman kliver av som chef för sociala sektorn på grund av det ekonomiska läget. Enligt kommundirektören sker det i samförstånd.

En av kommunens toppchefer får lämna sitt uppdrag.
Orsaken är ett befarat underskott inom sociala sektorn på 100 miljoner kronor.
Christina Wessman får andra uppdrag inom kommunen.

Annons

Kommundirektör Åsa Granat har beslutat att sociala sektorns chef Christina Wessman ska lämna sitt uppdrag i augusti. Granat uppger att hon och Wessman är överens.

Orsaken är det allvarliga ekonomiska läget med ett befarat underskott på 100 miljoner kronor. Försöken att vända utvecklingen har inte lyckats och Wessman är som chef ytterst ansvarig för underskottet.

– Det här är en mycket skarp och tuff åtgärd. Men vi har ett extremt tufft läge. Då behöver vi fatta skarpa beslut. Det här är ett sådant beslut, säger Åsa Granat till tidningen.

Hon menar att onsdagens besked ska ses som en signal att Wessman som chef tar sitt ansvar.

– Läget är så allvarligt att hon som ansvarig chef lämnar sitt uppdrag. Cheferna i vår organisation har ett stort ansvar och det här är en tydlig markering. Hon har inte lyckats vända ekonomin tillräckligt snabbt. Jag vill ha en tydlighet i organisationen att vi som chefer har ett stort ansvar att leverera det politiken beställt och att inte förbruka mer pengar än det politiken beställt, säger Granat.

Christina Wessman vill inte kommentera gårdagens besked, utan hänvisar till kommundirektören.

– Det här är något som har hänt nu. Jag har inga kommenterar, säger Wessman.

Enligt den skriftliga information som i går gavs till kommunanställda säger dock Wessman:

– Vi har inte lyckats vända ekonomin i sektorn tillräckligt snabb takt. Jag är den som är ytterst ansvarig för sektorns arbete och jag tar nu mitt ansvar. Det är otroligt viktigt för Borlänge kommun att få ordning på ekonomin. För Borlänge kommuns bästa lämnar jag mitt uppdrag och möjliggör andra lösningar.

Någon ny chef tillsätts inte i dagsläget. I stället delas ansvaret för sociala sektorn tills vidare upp på övriga sektorschefer.

Pär Jerfström, bildningssektorn, får rollen som sektorschef mot äldreomsorgen. Jörg Bassek, verksamhetsstöd, får ansvar för handikappomsorgen och överförmyndare i samverkan. Samhällsbyggnadschef Lotta Olsson får rollen som sektorschef för individ- och familjeomsorgen.

Under 2013 ska en översyn göras av sociala sektorns organisation, ledning och styrning.

– Men just nu handlar det om att säkerställa att precis allt görs för att vända ekonomin, säger Åsa Granat.

Även om Christina Wessman lämnar chefsjobbet har hon kvar sin kommunala grundanställning. Uppdraget som chef är ett förordnande på fyra år, som kan omprövas efter två år, vilket alltså nu sker. Vilka de framtida arbetsuppgifterna blir återstår att se. Det blir en fråga för kommundirektören att lösa.

Annons
Annons
Annons