Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbo i nordvästra Dalarna kallast

/

Kallast i landet är inte längre Idre, utan nu är det Storbo i nordvästra Dalarna som är kallast när SMHI rapporterar om kallaste temperaturen. Det sedan SMHI ändrat stationsnamnet Idre-Storbo till Storbo.

Annons

Natten till tisdagen noterades minus 30,5 grader vid SMHI:s mätstation i Storbo i nordvästra Dalarna. Det var kallast i hela landet, precis som så ofta tidigare. Skillnaden är bara den att tidigare har Storbo presenterats med namnet Idre-Storbo och de problem det medfört för turistnäringen i Idre. Det då temperaturskillnaderna ofta kan vara upp mot tio-femton graders skillnad mellan Storbo och Idre Fjäll.

– Efter det att tidningen skrev om att Idre-Storbo ofta noterades som kallast i landet så tog jag kontakt med SMHI, berättar Idre Fjälls VD Jocke Johansson.

– Sverker Hellström på SMHI var väldigt tillmötesgående och förklarade att väderstationen i Storbo delades med Trafikverket, samtidigt som SMHI hade ett intresse av en station med kyla, berättar Jocke.

– De lyssnade på våra synpunkter och lovade att ändra namnet på väderstationen. Det här har nog framförallt varit ett problem för besökarna sommartid som då mer söker sig till värmen. Golfspelare kanske inte direkt lockas att komma till Idre om det är kallast i landet, säger Jocke.

Kallt kan det förvisso vara i Idre även sommartid, men även för Idre by skiljer det normalt åtskilliga grader mot Storbo, som ligger vid Flötningen strax före norska gränsen, knappt fyra mil från Idre by.

Under tisdagen var det därför "Storbo i nordvästra Dalarna" som var kallast i landet med minus 30,5 grader. Samtidigt var det då på Idre Fjäll som kallast 24 grader mitt i natten.

Under den kalla och klara tisdagen höll sig temperaturen i Idre by runt minus 20 grader, men på toppen av Idre Fjäll var det bara minus 4,9 grader kallt och minus elva vid de allra lägst belägna mätstationerna på Idre Fjäll.

– För turistnäringen är det bra att vi inte alltid förknippas som landets kallaste plats, speciellt då det skiljer så många grader mellan de närbelägna orterna, menar Jocke Johansson.

Natten till onsdagen kom vårvärmen till Storbo och då var det Lillhärdal som var kallast i landet med 29,6 grader medan Storbo "bara" var näst kallast med 28,4 minusgrader.
Sverker Hellström på SMHI förklarar namnbytet med att det tidigare funnits en väderstation i grannbyn Flötningen och den hette enbart Flötningen.
– Normalt ändrar vi inte namn så här, men i det här fallet är det ett namn vi ärvt genom samarbetet med Trafikverket så det finns ingen historisk kedja av rapporter från Idre. Sedan gick det ju bra med enbart namnet Flötningen, så därför är det rimligt att ändra namnet från Idre-Storbo till Storbo, förklarar Sverker Hellström.

Annons
Annons
Annons