På dt.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Rekordmånga besökare vid Fårets dag

+
Läs senare
/

Nätverket Fårföreningen Norra Dalarna överraskades av den stora tillströmningen av besökare när man på lördagen, för fjärde gången, arrangerade Fårets Dag vid Lidens bystuga.

– Det har nog inte varit så mycket folk här sedan de stora kräftskivorna på 1960 och 1970-talen. Jag uppskattar att vi haft dubbelt så många besökare i år jämfört med förra året, säger Anna Dahlgren som höll i trådarna för Fårets Dag.

Fårets Dag är en lugn tillställning som lockar speciellt barnfamiljer.

– Här kan man fika och låta barnen springa omkring utan att höva vara orolig att för att de ska göra illa sig.

Programmet inleddes med försäljning i den lokal som numera är dansloge men som tidigare varit både skola och barnkoloni.

– Där hade vi försäljning av produkter med anknytning till får. Till exempel ull, garn, skinn och korv. Fårkött får vi inte sälja här, men det går att beställa.

I en inhägnad fanns tre tackor med sammanlagt sju lamm som barnen hade möjlighet att besöka.

– Tyvärr var de här tackorna och lammen lite skygga och sprang undan för barnen. Nästa år ska vi försöka få hit tackor och lamm som är vana vid närkontakt med barn, säger Anna Dahlgren.

Ett populärt inslag var också att åka hästdragen vagn. Den ena vagnen drog Gotlandsrusset Jeppe som leddes runt av Moa Schröder. En större häst, Jeppe, gjorde också rundturer, men det satt Sven-Åke Gustavsson på vagnen och körde.

Dagens höjdpunkt var som vanligt "lammrallyt". Där får besökarna köpa en lott och välja mellan ett vitt, svart och grått lamm. I år var det grabbarna Erik Åkerman och Karl Granfeldt som lockade lammen att springa två varv på en rund, inhägnad slinga. Det vita lammet sprang först över mållinjen och segrade.

– Med så här många besökare måste vi tänka till lite extra och ordna fler aktiviteter till nästa år. En tanke jag har är att ordna en "får-bio" där besökarna får ta del av fårets historia. vi har också varit inne på att visa fårklippning och hur hundar vallar fåren, säger Anna Dahlgran.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons