Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förändrade krav för skoterkörkort

/

Annons

För att få köra snöskoter på egen hand krävs traktorkort eller körkort utfärdat före år 2000 eller ett speciellt förarbevis för snöskoter.

De som kör snöskoter med ett körkort som är utfärdat före år 2000 har tidigare inte fått köra snöskoter, om de haft körkortet återkallat efter år 2000. Den regeln är nu ändrad så att körkort utfärdade före år 2000 numera gäller även för snöskoter, oavsett om det varit återkallat eller ej, med andra ord en anpassning till körkortsreglerna i stort.

Förarbeviset får man ta vid 16 års ålder, men redan vid 15 år och 9 månader går det att få övningsköra med behörig utbildare. Däremot är det inte tillåtet att övningsköra för snöskoter privat.

- Orsaken till det är att det inte finns regler för handledarskap. Det finns också en ökad risk att övningskörning utan handledare skulle ske, förklarar Maria Åkerlund på Transportstyrelsen i Borlänge.

Det som är helt nytt är att det nya förarbeviset också kan återkallas vid trafikbrott. Tidigare var det så illa att den som körde snöskoter berusad riskerade sitt vanliga körkort, medan den som hade ett förarbevis för snöskoter fick behålla det och kunde köra vidare med sin skoter. Även de med äldre förarbevis, som nu ska bytas ut, kan numera få dessa indragna.

För den som fyllt 15 år och har det nya AM-körkortet för moped klass ett, så gäller det även för snöskoter inom organiserad turistverksamhet. Det om gruppen består av högst tio personer och under ledning av en person med förarbevis, samt att färden följer en förutbestämd sträckning.

Även den som har körkort eller traktorkort får köra skoter i organiserad turistverksamhet.

- De nya reglerna gäller sedan i höstas och det handlar självfallet om ett förbättrat säkerhetstänkande. Framförallt var det aktuellt för mopedsidan, men kom även att gälla för snöskoterförare, säger Maria Åkerlund.

- Det som aktualiserades var att utbildningen skulle ske på rätt fordon och mynna ut i ett förarbevis som även kan återkallas.

Det innebär att trafikförseelser kan leda till att både körkortet och förarbeviset återkallas.

- Den som begår ett trafikbrott får både förarbeviset och körkortet prövat och riskerar en varning eller återkallelse för både körkort och förarbevis, säger Maria.

Annons
Annons
Annons