Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frias från våldtäktsåtal

En fest spårade ut. När jubilaren återvände till bystugan, där festen hölls, tidigt på morgonen, hittade han sin sambo tillsammans med kvällens objudne gäst som hade sex med henne i köket.

Annons

Den objudne gästen, en 44-årig man från södra Dalarna har nu friats från åtalet om våldtäkt.

För Falu tingsrätt var knäckfrågan att avgöra om kvinnan varit så berusad att hon befann sig i ett hjälplöst tillstånd eller inte.

"Vid huvudförhandlingen har både målsäganden och NN framstått som trovärdiga och de båda händelseförlopp som de beskrivit har i båda fallen framstått som fullt rimliga och sannolika. Tingsrätten kan därför inte göra en säker bedömning av vad som hänt, enbart med NN:s och målsägandens berättelse som grund", heter det i domen.

Tingsrätten konstaterar också att de båda är de enda som vet vad som egentligen hänt och att någon av dem talar osanning.

"Han ska därför frikännas från åtalet, då åklagarens bevisning inte varit tillräcklig för att motbevisa NN:s berättelse", skriver tingsrätten.

Händelsen inträffade för omkring ett år sedan i en liten samlingslokal i södra Dalarna. En födelsedagsfest firades i lokalen. Rätt tidigt under festen dök en objuden gäst upp från trakten. Han kom dock att bli kvar under kvällen och natten.

Han erkänner att han haft sex med kvinnan, och berättade att hon var aktiv och själv tog initiativ under akten.

Kvinnans sambo, som kom att bevittna delar av akten, förklarade dock om att kvinnan låg som avsvimmad, hon rörde sig inte och var helt apatisk.

Kvinnan själv berättade att hon inte hade några minnesbilder från händelsen. Hon minns några gäster som tar farväl. Sedan vaknar hon upp på eftermiddagen dagen efter och får händelsen berättad för sig.

Annons
Annons