Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femåring hämtades på förskola av polis

Socialtjänsten i Ludvika misstänkte att flickans blåmärken berodde på att hon misshandlats i hemmet och kopplade in polisen. Den då femåriga flickan hämtades på sin förskola till förhör hos polisen och läkarundersökning utan föräldrarnas vetskap.
Nu har pappan anmält socialförvaltningen i Ludvika till Justitieombudsmannen (JO). Han och flickans mamma är upprörda över hur de behandlats av myndigheterna och hävdar att deras uppgift om att det är flickans sjukdom, som föranleder blåmärken på kroppen, helt nonchalerats.

Annons

I JO-skrivelsen konstaterar mannen att åklagaren lade ned utredningen om misstänkt misshandel och att inte heller den lokala socialförvaltningen eller förvaltningsrätten funnit anledning att gå vidare.

Nu vill han att JO ska granska de sociala myndigheterna och omständigheterna och detaljerna när flickan hämtades på sin förskola och vad som sedan hände.

– Jag gör det här mycket för att uppmärksamma hur vi blev oskyldigt utsatta och för att det inte ska hända andra, säger mannen, som är pappa till ytterligare två barn.

Han säger att det var en fruktansvärd tid innan misstankarna mot honom och hustrun avskrevs.

– Någon ursäkt har vi inte fått, lägger han till.

Han är frustrerad över att inte ha blivit trodd att flickan har en ärftlig sjukdom, som yttrar sig i bland annat blåmärken.

Ann-Sofie Andersson är enhetschef för barn- och ungdomsenheten på Ludvika kommuns social- och utbildningsförvaltning.

Hon säger att det är personalens skyldighet att göra en omedelbar polisanmälan om man misstänker att ett barn blivit utsatt för brott.

– Sedan är det en åklagare som beslutar om det ska startas en förundersökning om misshandel. Om åklagaren beslutar att ett barn ska hämtas till förhör och undersökning kan vi hjälpa till men det är polisen som har uppdraget, förklarar Andersson.

– Men man försöker ofta få bistånd av lärare eller annan personal som känner barnet om det sker under skoltid.

Socialförvaltningen agerar också på egen hand när det gäller att utreda familjeförhållandet och barnens behov.

När det tas ett åklagarbeslut om hämtning av ett barn ska det enligt Ann-Sofie Andersson också utses en företrädare för barnet, som ofta är en advokat och som ska se till att barnets rätt tas tillvara i kontakter med polis och andra myndigheter.

JO har nyligen skrivit till social- och utbildningsförvaltningen i Ludvika och begärt ett svar inom en månad, där förvaltningen uppmanas att redovisa på vilka grunder man agerade med följd att den lilla flickan hämtades av polisen. JO vill också ha reda på om den som utsetts som barnets företrädare godtagit tvångsåtgärderna.

"Jag anmäldes till polismyndigheten av socialförvaltningen som misstänkt för misshandel. Vi tvingades till olika polisförhör och möten på socialförvaltningen. Helt naturligt har jag haft mycket svårt att förstå myndigheternas agerande och är synnerligen upprörd över deras, i mitt tycke, olagliga behandling av familjen", skriver mannen i sin JO-anmälan.

Annons
Annons
Annons