Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carina Höglund kan förlora 320 000

I dag hölls slutpläderingar i målet mellan Carina Höglund och Staten genom Justitiekanslern.

Förlorar hon målet tvingas hon betala såväl sina egna som statens rättegångskostnader. Något hon är väl medveten om.

– Det här handlar inte om pengar. Det är en rättspolitisk fråga. När statliga myndigheter begår grova misstag måste man kunna ställa staten till svars.

Annons

I den slutrapport Rikspolisstyrelsen lade fram för tre år sedan framfördes allvarlig kritik mot polisens utredning av mordet på Pernilla Hellgren. I rapporten konstaterades att nu morddömde Anders Eklund fanns med på de listor över intressanta personer man borde titta på utan att någon närmare kontroll utfördes.

Carina Höglund menar i sin stämning att polisens brister lett till att Anders Eklund befunnit sig på fri fot och kunnat mörda igen, då han kom att ta livet av hennes dotter Engla 2008.

– Det här är viktigt rättspolitiskt. Jag anser att det behövs en ansvarsgrund för staten när myndigheter begår grova misstag i sin myndighetsutövning. Annars tror jag inte att man kommer täcka de hål och luckor som finns för att sådana här händelser inte ska kunna ske igen.

– Men det här handlar om juridik. Medan det jag tycker och tänker handlar om sunt förnuft. Det är olika saker och nu är det upp till domarna att avgöra om det går att få ihop det sunda förnuftet med juridiken. Det är komplicerat, men jag tycker det är viktigt att man ser över det här.

Carina Höglund har nu stämt staten på stora belopp för kränkning och sveda och värk. Förlorar hon målet tvingas hon själv stå för alla kostnader. Omkring 320 000 kronor.

– Det finns de som tror att jag försöker tjäna pengar på min dotters död, men jag riskerar så mycket mer. Det är inte värt at gå in i en sådan här kamp för pengar. Det handlar om rättspolitik och upprättelse. Även om vi inte vinner så hoppas jag att politikerna får upp ögonen för det här.

– Det finns ingen mening med Englas död på något vis. Men det går att skapa mening ur meningslösheten genom att se till så inte andra drabbas. Så länge staten inte bär något ansvar tror jag inte heller de känner någon skyldighet att täppa igen de luckor och brister som finns.

Annons
Annons
Annons