Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilsamt med vitt

/
 • Det härligt ljusa och lantliga köket hemma hos familjen Ehrling. Köksinredning och fläkt är från Ikea, spisen från Smeg.
 • Miriam med katten Hilma i knäet. Den vackra förstukvisten med snickarglädje är nybyggd, men ser ut som den alltid funnits där. Familjen har utsikt över Siljan från både sovrum och kök.
 • Golvet på nedervåningen är ett laminatgolv från Alloc, som familjen Ehrling är väldigt nöjda med.
 • På övervåningen har trägolven målats vita. Theas mysiga rum går i rosa. I skåpet står mjuka djur och leksaker från Maileg.
 • Mjuka djur från Maileg i Theas rum. Vimplarna har Miriam sytt själv.
 • Golvet på nedervåningen är ett laminatgolv från Alloc, som familjen Ehrling är väldigt nöjda med.
 • När man kommer upp för trappan till övervåningen tittar man rakt in i två mysiga barnrum under sluttande tak. Albins rum går i blått och vitt. Tapeten kommer från Sandbergs.
 • Sovrummet går också i vitt. Den stora spegeln med ljusslinga runt kommer från Ikea.
 • Dekorativt i köket. Underlägget i zink från nätbutiken Jordgubbar med mjölk. Tallrikarna från Matteus.
 • Det är Miriam som formgivit och tillverkar Änglapållen. Hästarna säljs i nätbutiken och är populära inte minst som dop - eller bröllopspresenter.
 • Ramar är dekorativa även utan tavla. De här har Miriam fyndat på olika loppisar och målat.
 • Miriam kompletterar gärna det vita med cremefärgade detaljer.
 • Myshörna. Det är sparsamt med tavlor hemma hos familjen Wikman-Ehrling. Men bakom fåtöljen i vardagsrummet hänger två av formgivaren Ylva Skarp.

Här möter gammalt nytt i perfekt förening.
För det är svårt att tro att familjen Wikman-Ehrlings hem i Gärdebyn inte alltid sett ut som det gör nu. Men det är bara ett år sedan huset fick övervåning och förstukvist med vacker snickarglädje.
Inomhus är rummen ljusa och inbjudande.
- Jag tycker att det är vilsamt med vitt, säger Miriam Wikman-Ehrling.

Annons

Huset är byggt vid förra sekelskiftet och är Miriams farfars barndomshem. Då var det en liten röd timmerstuga i ett plan. Men sedan dess har det hänt en del.

Miriam och hennes familj flyttade in för tre år sedan. Huset, som då byggts ut med vardagsrum, hade stått tomt ett tag. Hela inredningen andades 1970-tal.

- Vi har gjort om allt. Golv, väggar, tak, kök och badrum..., säger Miriam.

Förra året fick huset en våning till, ny panel runt om och en stor och vacker förstukvist med snickarglädje. Miriam har själv ritat utbyggnaden, som är så genomtänkt att det ser ut som om huset är byggt så här från början. Ett intryck man också får av renoveringen inomhus. Mycket är nytt, men smälter in perfekt med det gamla.

På den nya övervåningen har familjen fått tre sovrum och ett allrum. Badrum och klädkammare ska det också bli, men de projekten är inte klara än.

Invändigt är det Robert som, men hjälp av släkt och vänner, gjort större delen av arbetet.

- Det är han som bygger och jag som bestämmer hur det ska vara, säger Miriam och skrattar.

Det var aldrig någon tvekan om att inredningen skulle gå i ljus och lantlig stil.

- Jag försöker ibland med andra färger, men kommer alltid tillbaka till det vita. Det är vilsamt, säger Miriam och konstaterar att det har gått åt ett antal burkar vit färg i familjens hem.

För att förstärka den lugna, rofyllda stämningen i rummen, har hon också valt att vara sparsam med tavlor på väggarna.

- Jag tycker om nyttosaker och bruksförmål. Därför har vi inte heller så mycket prydnadssaker eller rysch och pysch, säger Miriam.

Det kan låta avskalat och färglöst. Men rummen i familjens hem är oerhört mysiga och inbjudande. En känsla som Miriam åstadkommer med hjälp av textilier och genom att blanda olika nyanser av vitt.

- Dessutom gillar jag lite cremefärgade detaljer. De ger också en varm känsla, säger Miriam.

En vanlig fråga är förstås hur den ljusa inredningen funkar ihop med småbarn. Inga problem, är Miriams svar:

- Jag tror vi städar mindre än många andra gör. Och textilier går ju att tvätta.

Inredningsintresset har Miriam alltid haft med sig. Men när hon startade sin välbesökta blogg Jorgubbar och mjölk för några år sedan, fördjupades det ännu mer. I våras knoppade bloggen av sig med en nätbutik med samma namn. Miriam är nu ledig från sitt lärarjobb två dagar i veckan för att sköta företaget.

I nätbutiken säljer Miriam saker till hemmet som hon själv tycker om - textil, bruksföremål, hantverk, porslin. En storsäljare är också egna designen Änglapållen. Bland framtidsplanerna finns nu en gårdsbutik i uthuset.

Annons
Annons
Annons