Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppet gör gångstig för rädda utförsåkare

/
  • I Vasslan mellan Evertsberg och Oxberg brukar många dratta på ändan, bland annat för att spåren i utförslöpan är obefintliga sedan många åkare plogat ner och skapat djupa
  • Strax före kontrollen i Risberg finns en av de utförslöpor där flest åkare brukar ramla. Här anlägger Vasaloppet en gångstig på lindan intill spåren till vintern så åkare som inte törs åka skidor nerför backen kan ta av sig skidorna och gå ner.
  • I Hökberg brukar många falla, inte minst i Tjejvasan som här på bilden.

Rädd för utförsbackarna i Vasaloppet? Nu tar vasaloppsledningen tag i det ökande problemet och ordnar bland annat gångstig vid sidan av spåren i någon backe där många motionärer brukar ramla och ibland slå sig så illa att det blir lasarettsbesök.

Annons

I takt med att vasaloppsveckan vintertid ökat från 40 000 till 60 000 deltagare på senare år har ännu fler glada motionärer som inte har så stor skidvana och därmed inte så bra skidteknik dykt upp i spåren, med fler och fler fallolyckor i utförsbackarna som följd. Årets vasaloppsvecka innebar ett dystert rekord, särskilt för handledsskador, eftersom det var lite snö och spåren hårda.

– Vi har sett att fler och fler har problem i vissa utförsbackar, säger Vasaloppets sportchef, Tommy Höglund.

Till kommande vasaloppsvecka tar vasaloppsledningen tag i problemet och ordnar bland annat en gångstig vid sidan av spåren där skidåkare brukar ha det extra besvärligt.

– I Risberg pistar vi ut och anlägger en gångstig på lindan bredvid spåren i utförslöpan så åkare som vill kan ta av sig skidorna och gå nerför backen. Vi kommer också att skylta detta i förväg.

– I Vasslan (mellan Evertsberg och Oxberg) är det svårt att hitta alternativ, men i utförslöpan efter Mångsbodarna har vi huggit ner träd så att hela backen syns och så har vi doserat om kurvan.

– I Hökberg finns alternativet att ta av sig skidorna och promenera bilvägen ner för den som inte törs åka skidor nerför backen. Det kommer också att finas vakter som kan stoppa åkare på krönet att åka ner ifall det ligger åkare som vurpat mitt i spåren.

– I Gopshus skulle det bli en omväg att ta bilvägen ner, men vi ska se vad det går att göra även där.

– I Halvvasan har vi också en backe ner mot sjön med ett krön som gjort att sikten inte varit fri hela backen. Där har vi hyvlat av krönet för att ge åkarna bättre sikt ner, berättar Tommy Höglund.

Sammantaget kommer förhoppningsvis färre åkare i vasaloppsveckan att göra onödiga vurpor i kommande lopp.

Annons
Annons
Annons