Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Unga förstår inte att det är allvarligt"

/
  • Olof Risberg är psykolog och terapeut på Pojkmottagningen i Stockholm. Han har samtalat med unga förövare och offer till våldtäkter.

Det sker i snitt 17 våldtäkter per dygn i Sverige.
Mellan december 2011 och november 2012 anmäldes 6319 fall.
Och om landet följer samma trend som under de senaste tio åren kommer siffran bara öka.

Annons

Våldtäkterna i Sverige ökar.

Och ingenstans i landet kan man säga att det inte är någonting som berör oss, förklarar psykologen Olof Risberg, från Falun.

– Tendenserna ser inte alls bra ut. Det är en ökning av utsatthet i samhället, säger Olof Risberg.

Så sent som i söndags blev en 20-årig kvinna utsatt för en gruppvåldtäkt av fem misstänkta förövare, i Sundbyberg utanför Stockholm.

Psykologen tycker att frågan är mycket viktig för Sverige – och det finns mycket att arbeta med för att stävja problemet.

– Det är en väldigt kriminell handling och det är ofta unga som tar vad de vill ha och det handlar då om bilar, pengar och sex. Det är en sak.

Det är sällan planerat och de som utför gruppvåldtäkter skulle inte göra det själva, då den individuella skulden blir mindre.

Olof Risberg ser mycket allvarligt med problemet.

– Ungdomar måste förstå att det är ett allvarligt brott och det ska alltid anmälas. Unga förövare fattar inte att det är på riktigt, förklarar han.

I Indien har debatten om gruppvåldtäkter varit het den senaste tiden efter uppmärksammade gruppvåldtäkter.

– Där säger de att det är dåliga flickor som blir utsatta. Det är nedvärderande på ett vidrigt sätt och vi riskerar att få det i Sverige också när vi pratar om hur tjejer här ser ut, som blir drabbade.

Han betonar vikten och förståelsen av att man inte skuldbelägger offret. Om samtycke saknas är de kränkta.

– Det spelar ingen roll om tjejen är lättklädd, berusad eller hade tidig sexuell debut. Vi får se upp med att värdera individer som mindre värda. Det är skrämmande och något som oroar mig. En tjej har rätt att säga nej.

– Jag vill ställa frågan: skulle vi vilja våra döttrar vara med om samma sak?

Vad ska man göra, tycker du?

– Mer information i skolorna, förmedla den offentligt. Vi måste förklara för unga att det är en superkriminell handling. Man riskerar att förstöra en annans liv och jag har varit med om fängelsestraff på 14 år. Det är mycket allvarligt, säger Olof Risberg.

Han tycker också att om man är dömd för något sexualbrott så ska man få en behandling.

– Man måste och ska förstå att det är på riktigt. Just nu samtalar jag med en flicka. Hon sade till mig: "Förövaren fick fem års fängelse – jag fick livstid", slutar Olof Risberg.

Annons
Annons
Annons