På dt.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Tällberg ger Eliasson inspiration

+
Läs senare
/

Vem: Jan Eliasson. Vad: Snart FN:s vice generalsekreterare. Varför: Deltar i Tällberg Forum i nästa vecka.

I nästa vecka inleds Tällberg Forum. Under några dagar ska upp mot 500 inbjuda från hela världen träffas och diskutera global samverkan. En av dem är svenske politiske nestorn och tillträdande vice generalsekreteraren i FN - Jan Eliasson.

– Det är mycket nu. Jag kom precis hem från New York, där jag rekat lite inför det nya uppdraget. Trots situationen ville jag ändå komma till Tällberg Forum, där jag varit i ett 25-tal år nu. Jag försöker alltid avsätta några dagar varje år för det.

Varför?

– Att träffa människor på detta sätt – och diskutera tvåvägsmässigt om globala frågor ger mig så otroligt mycket. Det ger mig nya impulser och idéer. En klangbotten för mitt fortsatta arbete.

Men vad konkret kan Tällberg Forum göra för världen?

– Till exempel i slutet av 1990-talet besökte jag Tällberg Forum med Kofi Annan. Vi diskuterade då mänskliga rättigheter med andra under mötet. Det ledde fram till Global Compact, ett sätt att nå företag över hela världen för att stärka de mänskliga rättigheterna. I dag har vi tusentals företag i samarbetet. Det här är bara ett exempel, av många. Tällberg Forum är långt ifrån bara akademiskt. Arrangemanget gör mycket konkret för världen.

Den 1 juli blir du FN:s vice generalsekreterare. Varför tog du jobbet?

– Det är ett jobb som när det erbjuds är svårt att tacka nej till. Min fru Kerstin sa också att jag skulle ångra mig om jag inte tog det. Jag har också jobbat inom FN ett 30-tal år. Senast som medlare i Darfur 2006-2008. Diplomati och medling har blivit som en drog för mig.

Största utmaningen just nu för FN?

– Det är att få ett stopp på dödandet i Syrien. Det kan utvecklas till ett fullskaligt krig. Syrien är inte Libyen. Ett fullskaligt krig i Syrien kan sprida sig i regionen, till exempelvis Libanon. Samtidigt har Iran kopplingar till såväl Syrien som grupper som Hizbollah i Libanon. Syrien är en krutdurk. En militär lösning på konflikten är den allra sista vägen vi ska ta.

Vad är du hittills mest stolt över i din professionella FN-gärning?

– 1994 lyckades jag förhandla till humanitära korridorer i Sudan. Dessa korridorer innebar kanske att 50 000 människor inte miste sina liv i konflikten. Nyckeln till framgången var ordets makt, i stället för att försöka få till ett eldupphör accepterades den neutralare beskrivningen humanitära korridorer. Resultatet blev det samma. Liv räddades.

Trevligaste makthavaren du träffat?

– Förre generalsekreteraren och FN:s sändebud Kofi Annan. Den mest spännande var Olof Palme.

Den mest bisarre?

– Det var Muammar al-Khadaffi. Han omgavs ständigt av sex kvinnliga livvakter, bodde i ett stort tält vart han än åkte i världen, talade länge och omständligt. Jag fick ofta vänta länge på att han tog emot mig, säger Jan Eliasson.

Tällberg Forum inleds den 14 juni och avslutas den 17 juni.

  • FN:s näst mäktigaste

    Jan Kenneth Eliasson, född 17 september 1940 i Göteborg. Svensk diplomat och socialdemokrat. 2005-2006 var han ordförande i FN:s generalförsamling. I april 2006 blev han var han Sveriges utrikesminister i den Socialdemokratiska regeringen, som förlorade valet i september samma år.

    Den 2 mars i år utsågs han till vice generalsekreterare i FN. Han tillträder tjänsten den 1 juli.

    Familj: Hustrun Kerstin, tre barn och sex barnbarn.

    Bor: Stocksund i Stockholm. Snart i New York.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons