Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sårbara kvinnor utsätts för övergrepp"

/
  • Cynthia Dizon von Schultz tror att filippinskor har samma problem som många kvinnor i hela världen att kämpa för.– Kvinnoarbeten är ju sämre värderat nästan överallt. Det är stor skillnad på män och kvinnors arbete och dess värde.
  • Cynthia Dizon von Schultz.
  • Cynthia Dizon von Schultz.

– Kvinnor måste räkna med en massa saker, som exempelvis att lämna land och familj för att kunna arbeta så de kan försörja sig själv och sin familj.
Det säger Cynthia Dizon von Schultz, och pekar på att Filippinerna har sin egen historia.

Annons

Enligt henne har filippinskor, som många kvinnor i hela världen, samma problem att kämpa för: Jämlikheten i samhället, sårbara kvinnor som utsätts för olika övergrepp såväl på jobbet och hemma på Filippinerna, och ännu värre när de arbetar utomlands.

– Många kvinnor måste lämna land och familj för att kunna arbeta så att de kan försörja sig själv och sin familj. Kvinnoarbeten är ju sämre värderat nästan överallt. Det finns stor skillnad på män och kvinnors arbete och dess värde.

Många kvinnor tar sin tillflykt till Sverige eftersom de trodde Sverige var ett paradis för kvinnor.

– Men även här får vi bevittna våld mot kvinnor. Det låter otroligt men det är sant, att våld mot kvinnor förekommer i ett så progressivt land som Sverige. Jag vet inte säkert vad det kan bero på men jag har mina egna tankar kring det. Sverige är ett patriarkiskt samhälle, vilket märks inom politiken och i arbetslivet, säger Cynthia.

Våld mot kvinnor förekommer i alla sociala klasser, såväl hos svenskar som hos de med utländskt härkomst.

– Det är inte någon skillnad, och i de flesta fallen finns det någon form av missbruksproblematik. Det kan vara allt från alkohol och droger till annan form av missbruk som spelmissbruk. Att kvinnojouren behövs finns det ingen tvekan om, därför tycker jag att det är högst olämplig sparåtgärd att dra ner bidraget och i vissa kommuner helt dra tillbaka bidragen till Kvinnojouren.

Cynthia säger att våld mot kvinnor är ett samhälls problem som bör tas på högsta allvar och att resurser till dess fortsatta verksamhet bör prioriteras, lika högt som vilken kommunalt angelägenhet som helst.

– Ansvaret skall inte lämnas helt och hållet till det privata eller personliga engagemanget. Även om det också är viktigt. Det är ett samhällsproblem och bör finansieras med allmänna skattemedel. Även den här trenden bör stoppas.

Sen följer löneskillnaden för samma arbete mellan män och kvinnor.

– Detta säger indirekt att kvinnor är mindre värda än män, det är en subtil signal till män att fortsätta vara förövare. Många kvinnor klarar sig inte idag på sina egna löner, utan de måste avstå från en massa saker som män inte behöver göra vid exempelvis en skilsmässa. Lagen om kvinnofrid implementeras inte tillräckligt effektivt, eftersom myndigheterna inte verkar veta hur man ska göra. Varför, vet jag inte.

– Sedan är det också så att vi kvinnor inte håller ihop så bra alla gånger, som till exempel på en arbetsplats där det förekommer oegentligheter eller missförhållanden. Vi ser ner på våra medsystrar som vill förändra, vi ser de som mindre duktiga, att de inte pallar för trycket. Det bildas läger, för de som vill verka duktiga, och för de som uppfattas som lata, alltså de som vill sätta ner foten för missförhållanden som att vägra omöjliga scheman. Fortsätter det så kan vi inte göra några förändringar, säger Cynthia.

Men det finns också sådant som går framåt, enligt Cynthia:

– En förbättring som har skett det senaste året, det är att man nu har tagit hedersrelaterat våld på fullaste allvar och tillsatt en grupp som arbetar med detta. Sverige är ett multikulturellt samhälle, både på gott och ont, men att vi svarar emot denna mångfaldens baksida, det tycker jag ändå är en seger. För många kvinnor, men framförallt för samhället.

Annons
Annons
Annons