Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pollenchock i stora delar av Sverige

/

De närmaste dagarna kan bli riktigt besvärliga för alla pollenallergiker. Björken blommar intensivt på flera platser i landet.

Annons

Just nu är det höga eller mycket höga halter av björkpollen på flera platser runtom i Sverige. Och prognosen för de kommande dagarna är ingen rolig läsning för dem som lider av pollenallergi.

– Det ser ut som om det kommer att bli mer pollen i år än de senaste åren, säger Pia Östensson, biolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Mälardalen och södra Sverige är värst drabbat. På platser som Stockholm, Eskilstuna, Norrköping, Malmö, Jönköping och Nässjö har mycket höga halter uppmätts.

Men även allergiker i Dalarna har några tuffa dygn att se fram emot. Pollenstationen i Borlänge rapporterar att halten björkpollen var måttlig till hög under måndagen och tisdagens prognos lovar ingen bättring.

Däremot är halterna av alm- respektive sälg/vide-pollen måttlig i länet.

Enligt Pia Östensson är det det varma vädret som har fått björkarna på dessa platser att mer eller mindre samtidigt slå ut i blom. Norr om Stockholm, däremot, har blomningen inte börjat ännu. Därmed inte sagt att eventuella allergiker går fria för det.

– Det finns risk för sydliga vindar som kan ta med sig pollenkornen. Om man vill vara säker bör man bege sig antingen långt norrut eller ut i Stockholms skärgård.

Björkblomningen varar cirka tre veckor, lite beroende på vädret. Sedan är det dags för eken.

– Många björkallergiker är också känsliga för ek. Men många vet inte om det, eftersom de nästan blommar samtidigt. (TT-DT)

Annons
Annons
Annons