Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisstyrelsens ordförande: "Det är en besvikelse"

/

Här är polisstyrelsens ordförande Inga-Britt Kronnäs (S) reaktion på den ekonomiska situationen:
– Det här är huvudlöst, säger hon.

Annons

Polisen i Dalarna går mot ett underskott på sju miljoner kronor i år – därför har besparingsåtgärderna med anställning- och övertidsstopp trätt i kraft. Polisstyrelsen hade ett möte på torsdagen, och när DT berättar om situationen för bland annat bedrägeriroteln svarar ordförande Inga-Britt Kronnäs (S) följande:

– Man klarar kanske inte av den höga nivån som vi hade hoppats på under det här året. Det är en besvikelse, inte bara för dem, utan också för mig. Men det är inte den enda besvikelsen, det gäller för andra områden som behövt rekrytera och trott att vi kunde göra det.

Anledningen till besparingarna är den resursfördelningsmodell som Rikspolisstyrelsen beslutat om – och som missgynnar länet ekonomiskt. I augusti kom dessutom beskedet att sparbetinget i Dalarna måste genomföras direkt. Bland annat ska 465 poliser ned till 440.

Inga-Britt Kronnäs reagerar starkt på att sparkraven måste genomföras innan landets alla polismyndigheter slagits samman till en, vilket sker 2015 – och innan effekterna av sammanslagningen visat sig.

– Jag har varit arg och irriterad många gånger under åren jag har suttit som ordförande. Men jag tycker personligen att det här är huvudlöst.

Anna Ekstam, ordförande för Polisförbundet, är orolig för belastningen på personalen.

– Gränsen är nådd för vad vi klarar, vi kan inte bli färre. Min farhåga är konsekvenserna för hur personalen kommer må på sikt.

– I slutändan handlar det om vilka pengar polisen får av politikerna och vilken verksamhet man vill ha.

Annons
Annons
Annons