Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muhammad fick fristad i Rättvik

/
  • Muhammad trivs vid asylboendet i Rättvik. Han berättar gärna sin historia, men vill inte vara med på bild.

I höstas blev snart sjuttonårige Muhammad hotad till livet av den numera al-Qaida-anslutna organisationen al Shabaab i Somalia.
– De gillade inte att jag vägrade att sluta lyssna på musik, se på bio och titta på engelsk fotboll på teve. En dag sa mamma åt mig att jag måste fly, säger han.

Annons

Till för tre månader sedan levde Muhammad ett för Somalia normalt tonårsliv i hemorten Afgooye, en bit utanför huvudstaden Mogadishu i Somalia. Familjen är sekulariserad och delar inte bokstavstrognas syn på hur ett rättrådigt muslimskt liv ska levas.

– Jag blev uppmanad att inte se på bio, teve, lyssna på musik eller titta på flickor. Jag vägrade. En dag fick mamma besök av al Shabaab. Om jag inte försvann skulle de ordna saken. Mamma sa att jag måste fly. Det gjorde jag, säger han.

Muhammads farbror bor i USA och betalade en flygbiljett.

– På så sätt kom jag till Malmö, säger han.

Ungefär samtidigt anmälde boendet för ensamkommande barn i Rättvik att de hade en plats ledig. Muhammad sattes på tåget till Dalarna och möttes av mottagningspersonalen vid Rättviks tågstation strax före jul.

– Här såg jag snö för första gången. Sverige är så vackert och rent. Jag saknas mamma, familjen och Somalia så jättemycket. Men nu är jag här och måste bygga ett liv är i Sverige, säger han.

Planen är att lära sig svenska riktigt bra.

– Sedan ska jag klara av gymnasiet - och söka vidare till universitet. Mitt mål är att bli pilot. Jag älskar att flyga, säger han.

Tiden vid gruppboendet i Rättvik har varit ljus.

– Allt är verkligen perfekt här, från personalen till de andra som bor här. Vi har det jättebra. Det känns verkligen att man fått en stor chans att bygga ett bra liv. Sedan jag kom hit har jag inte lyckats tala med mamma, men med min farbror. Jag tror ändå att de vet i Somalia att jag nu har det bra och är trygg, säger Muhammad.

Annons
Annons
Annons