Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan vill att ännu fler ska döpas

/
  • Therésa Persson med sönerna Egil till vänster och Sam i famnen. Om några månader väntar en namngivningsceremoni för Sam vid familjens sommarstuga.

Att döpa sina barn är inte lika populärt som det en gång varit. I fjol döptes mindre än hälften av alla barn som fötts. Men i Hedemora och Säter ser trenden annorlunda ut där det i stället växer.
– Vi tycker dopet är väldigt, väldigt viktigt, säger kyrkoherde Pontus Gunnarsson från Hedemora-Garpenberg församling.

Annons

Allt färre döper sina barn. I Dalarna döptes nästan 80 procent av alla nyfödda barn år 2003. 2012 var den siffran nere i dryga 60 procent, enligt statistik från Svenska kyrkan.

I Hedemora och Säter ser dock trenden annorlunda ut än i resten av länet. Där ökade i stället andelen dop med några procentenheter mellan 2003 och 2012. Men Hedemora-Garpenberg församling ligger inte på latsidan för det utan kampanjar för att fler ska döpa sina barn.

– Vi drar i gång ett jättestort projekt nu i år. Vi vill bli tydligare med dopsatsningen, säger kyrkoherde Pontus Gunnarson.

På barnavårdscentralen kommer varje nyfött barn få med sig ett "Välkommen till världen"-paket. Där ska bland annat finnas en skiva med dopsånger, en liten folder och något mer som inte är bestämt ännu. En annan del i projektet är att alla döpta ska (om föräldrarna samtycker) få sitt namn och dopdatum upplyst på kyrktornet med en laserprojektor under vissa tidpunkter.

– Vi har lagt mycket pengar på dopprojektet och vi har redan budgeterat för laserprojektorn.

Pontus Gunnarsson har några teorier kring de stabila siffrorna som församlingen haft under åren.

– Vi har varit väldigt medvetna med att skicka inbjudningar till alla nyfödda barn inom två månader efter att de fötts, säger han.

Han betonar också att det är en landsortsförsamling och att kyrkan ofta är viktig för många.

– Man är angelägen om att vara med i kyrkan, det är ett småstadsfenomen.

Förutom dopet så har församlingen även satsat en del på barnverksamheten överlag. Han tror att många unga föräldrar kan hitta den sociala gemenskapen i kyrkan och gärna vänder sig dit.

– Man kan ju lätt bli isolerad som småbarnsförälder om man bara är hemma med barnen. Så det är ganska lätt att få föräldralediga att vilja komma, säger Pontus Gunnarsson.

Annons
Annons
Annons