Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråd saknar granskning av företrädare

/
  • Kommunalrådet i Leksand - Ulrika Liljeberg (C) - är osäker på om hon ska se tv-programmet Uppdrag granskning i kväll då Leksands kommuns affärer med Leksands IF är under luppen.

Dåliga affärer och gynnande av Leksands IF.
Det är vad kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande i Leksand Ulrika Liljeberg (C), tror att TV-programmet Uppdrag granskning kommer fram till i kväll.
– Men jag hävdar att båda de slutsatserna i så fall är fel, säger hon till DT.

Annons

Ryktet florerade redan i höstas - "Janne Josefsson kommer till Leksand och granskar kommunen". Några dagar före jul blev det 100 procentigt bekräftat i form av en första "beställning" av kommunala handlingar.

– Uppdrag granskning ville ha ut samtliga kommunala protokoll sedan tio år tillbaka som hade med Leksands IF att göra, berättar Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg.

Därmed var granskningen i gång och det har varit en hektisk period för både tjänstemän och politiker.

– Att bli granskad ingår i mitt politiska uppdrag, så det säger jag ingenting om. Jag blir ifrågasatt i mitt civila yrke som åklagare också, säger Liljeberg.

– Däremot har det varit ovant och stressigt för många tjänstemän, men vi har försökt stötta dem så gott vi kunnat.

Själv har hon också fått erfara hur det är att inte få prata till punkt.

– Jag är som åklagare van vid att man vänder och vrider på allt tills sista ordet är sagt från båda håll. Så upplevde jag inte situationen när jag blev tv-intervjuad.

Hon hade också hoppats att förre kommunalrådet Bo Pettersson skulle få svara för de beslut som han var med och fattade.

– Men vad jag förstår valde man att inte prata med honom. I stället förväntades jag kunna svara på allt - även detaljer från den tiden som jag inte ens var påtänkt som kommunalråd i Leksand.

– Viss finns det protokoll, men finliret och hur man tänkte har jag inte en chans att veta.

Ulrika Liljeberg är inte direkt förvånad över vad Uppdrag Granskning har grävt fram.

Bland annat har det visat sig hon fattat beslut som strider mot kommunallagen. Det handlar om kommunens aktier i Leksand Strand som använts som panträtt.

Hur kunde det bli så?

– Jag var helt trygg i mitt beslut när jag fattade det eftersom jag hade frågat Göran Wigert (kommundirektör i Leksand. Red anm) som i sin tur tagit juridisk expertis till hjälp.

I tv-programmet framkommer dock att den tillfrågade juristen inte kommer ihåg samtalet och det finns heller inget som bevisar att han anlitats i ärendet.

– Ord står mot ord. Det enda jag kan säga är att jag har fullt förtroende för Göran Wigert.

Uppdrag granskning har också kartlagt politiker och tjänstemäns aktieinnehav i LIF och pekar på att jäv kan förekomma.

– Det handlar bland annat om att fullmäktigepolitiker äger aktier i Leksand IF och också varit med och fattat beslut som rör föreningen samt att en politiker har en firma som jobbar åt föreningen.

– Att det skulle vara jäv i de här specifika situationerna är inget vi reflekterat över. Däremot är det bra att jävsfrågor aktualiseras.

Det har varit mycket snack före programmet och blir säkert lika mycket snack efteråt - hur kommer du att bemöta det?

– Jag försöker svara på alla frågor jag får så gott jag kan. Sen kommer vi att ha ett öppet möte nästa tisdag då allmänheten kan komma och ställa sina frågor direkt till oss i ledningen.

Har du lärt dig något av den här "granskningsresan"?

– Absolut! Min ambition har hela tiden varit att allt ska göras så öppet som möjligt. Tyvärr har det inte lyckats hela vägen, men jag fortsätter att försöka.

–  Jag önskar att kommunrevisorerna tittar närmare på våra transaktioner med Leksands IF.

Kommer du att se programmet i kväll?

– Det är min hemmakväll med barnen, så vi får se hur det blir.

Annons
Annons
Annons