Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen om jämställdheten - i Sverige och världen

/

Fredag 8 mars är det internationella kvinnodagen.
Vi har träffat några kvinnor för att prata jämställdhet.

Annons

Ann-Sofie Sterio arbetar på Kvinnojouren i Borlänge-Säter.

Eftersom Sverige är ett utvecklat land i jämförelse med många andra länder, hur är 8 mars viktigt för svenska kvinnor?

– För att Sverige inte är ett jämställt land. På många sätt diskrimineras kvinnor inom många områden. Framförallt märks ojämställdhet i våldet mot kvinnor. Cirka en femtedel av alla kvinnor i Sverige utsätts för våld av sin partner. 8 mars är också ett bra tillfälle att fira de framstegs om kvinnorörelsen haft, säger Ann-Sofie Sterio, som arbetar på Kvinnojouren i Borlänge - Säter.

Omkring 28 300 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år anmäldes under 2012, en ökning med 1 procent jämfört med året innan. Andelen kvinnor som uppger att de utsatts för våld eller hot i arbetslivet har ökat påtagligt, enligt Brå.

Varför ökar våld möt kvinnor i Sverige?

– Det går inte att säga om våldet har ökat. Antal anmälningar har ökat, men det går inte att dra slutsatsen att våldet har ökat. Det beror nog snarare på att fler kvinnor är benägna att anmäla. Eftersom det finns ett stort mörkertal så är det väldigt svårt att veta hur omfattande våldet mot kvinnor är. Många kvinnor berättar inte för någon att de är utsatta, säger Ann-Sofie Sterio.

Kvinnojouren i Borlänge kommer att ha ett arrangemang på Galaxen om våld mot äldre den 8/3 2013. I filmen ”Vi som överlevde” berättar äldre kvinnor, jourkvinnor och yrkesverksamma om sina erfarenheter av våld mot äldre kvinnor och om hur våldet kan upptäckas och motverkas.

Våld mot kvinnor är inte bara en svensk fråga. Statistiken visar en dramatisk ökning av våldet mot kvinnor i hela världen.

Annons
Annons
Annons